Причината да има четящи хора е, че те някога са били четящи деца

Национален център за книгата – НДК представя втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“.

ОFFNews 03 април 2017 в 12:45 2785 1

„Много се гордеем с тази книга, именно това трябва да правят институциите за българската литература – да я подкрепят и показват пред света. Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца. Ние всички тук в тази зала правим това – полагаме усилия децата да четат повече, за да се превърнат в четящи хора“.

С тези думи изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош представи в Литературен клуб „Перото” втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ („Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”) и изказа специални благодарности на екипа, подготвил изданието.

То обобщава 20 книги и 3 поредици, представяйки равностойно творческия труд на писатели и илюстратори, а представянето му бе част от поредицата инициативи на Национален център за книгата – НДК в Годината на детската книга.

„Когато подготвяхме втория каталог се оказа, че съвременните автори и илюстратори стават все повече, а това е прекрасно, защото днешните деца ни вдъхновяват да създаваме новите приказки за тях“, отбеляза, на свой ред, директорът на НЦК Михаела Петрова.

Изданието „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Съставител на каталога е Валентина Стоева-Вал от фондация „Детски книги” съвместно с екипа на НЦК.

Валентина Стоева-Вал разказа, че когато Национален център за книгата – НДК, е подел инициативата да подготви подобен каталог, е трябвало да се измисли най-добрия начин за представяне на книгите. „Готовият продукт доказва, че имаме наистина талантливи творци“, категорична е Вал.

Новост във втория каталог е въвеждането на раздел „Минало и бъдеще“. Той представя проекти, свързани с традициите в детско-юношеската литература и илюстрация, както и новаторски проекти, които заслужават специално внимание. Тук е включена и единствената българска книга, номинирана за престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, при това два пъти – „Приключенията на Туфо рижия пират“ на Георги Константинов.

Макар да е издадена преди 2000 г., нейната значимост за историята на българската детска литература е неоспорима, а и четивото продължава да се преиздава и до днес. Друго впечатляващо издание, включено в нововъведената категория, е пространствената книга на младата илюстраторка Мария Налбантова „Бели мечки за черни дни/Черни мечки за бели дни“. Нейното изпълнение е на изключително високо ниво и със сигурност би представлявало интерес за чуждата аудитория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови