Поетесата Аксиния Михайлова гостува на "Терминал №3"

OFFNews 19 юни 2014 в 11:21 2849 0

Днес гост на "Терминал №3" от 13:00 часа ще бъде поетесата Аксиния Михайлова.

Тя ще е при нас по случай предстоящото издаване на стихосбирката й "Небе за изгубване" във Франция. Световноизвестното френско издателство "Галимар" е издавало творби на само още един български автор - Йордан Радичков през 1980 г.

През октомври 2013 г. в Кайро пък излиза стихосбирката на Михайлова "В очакване на вятъра". Нейни стихове са публикувани в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Литва, Латвия, Турция, Египет, Япония, Китай.

С Аксиния Михайлова ще говорим за поезия, за това трудно ли е да издаваш в чужди държави и за още много неща.



В анотацията за "Небе за изгубване" в сайта на издателство "Галимар" пише:

Любовните стихове са рисковано начинание. Мнозина се захващат с тях, но се провалят. Стихотворенията в тази книга, писани директно на френски език от български поет, известен в своята страна и при това жена, притежават сила на изказа и чувствителност, които успяват да избегнат всички клопки на този тип текстове: патос, сантименталност, сладникавост. Чрез играта на неочаквани образи авторът с много свенливост възобновява темата за любовта. Читателят преминава бавно от любовната страст към дълбоката скръб, от сливането към дистанцията, от очакването към радостта от новата среща. Авторката връща на свободния стих негова младост и пълнота, с което отдава почит на френския език.

Слушайте ни точно в 13:00 часа на този адрес.

ПС от редактора: Поканата си заслужаваше, разговорът бе интересен и даже кратък. Записът от предаването може да слушате ТУК!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови