По пътеките на стар контрабандистки път в Мароко (снимки)

Двама фотографи заснемат пътя на наркотиците от Изтока към Запада

ОFFNews 27 април 2017 в 17:36 7003 1

Снимка Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

Докато канабисът е нелегален в Мароко от обявяването на независимостта на страната през 1956 г., растението се е отглежда в главно в планинския район Риф в северната част на страната. 

Мароко произвежда почти половината хашиш в света, близо 800 000 мароканци рискуват да бъдат арестувани, прехранвайки се от индустрията, пише списание "Dazed".

В миналото районът се е смятал за свещено място за любителите на нелегалното растение от Запада. 

Това е единственото нещо, което знаят ексцентричните фотографи Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър за Мароко. 

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

Вдъхновени от опасността, но и в същото време романтиката на пътешествията на контрабандистите от Мароко, двамата фотографи решават за поемат по пътя, който са изминавали престъпниците от 60-те и 70-те години на миналия век.

Те заснемат пътуването си в продължение на 4000 мили из страната, като показват през какви места и на каква цена е достигал наркотикът по света.

От Тагхаут се отправят към Маракеш, към планините до Чефууен и Кетама, после обратно до Фес, а в Сахара до Уарзазет, М'хамид и отвъд границата на Алжир.

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

Снимките от пътешествието и филма се събират в изложба, на която хората ще могат да се докоснат по-близо до историите за наркотици, контрабанда, преразказвани десетилетия по филмовите ленти.

"Това е като Брадфорд през 80-те години" ще бъде представен на 29 април в Doomed Gallery в Лондон. 

"По време на пътуването си преживяхме много луди приключения - срещахме се с човек, който продава опиум, изглеждаше като Хари Потър", споделя шеговито Самюъл Стемпър, "после може би срещнахме най-сериозния претендент за титлата "психопат на годината".

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

"Производителите в северната част на Мароко ни казаха, че им е дадено разрешение да отглеждат растението за медицинска употреба, но истината е, че просто продават на всички. Фермерите, с които се срещнахме, предлагаха количества в контейнери - не килограми или грама. Мащабът е епичен", допълва фотографът. 

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

"Преди няколко години в Испания един холандец беше хванат с 24 тона марокански хашиш на път за Холандия", продължава с разказа си той. 

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

"Дадохме името на изложбата "Това е като Брадфорд през 80-те години", защото едно от местата, които посетихме в Мароко беше пълно с хора, които нямаха зъби и по цял ден пушеха хашиш, така беше и в Белфорд през 80-те", разказва Джеймс Едсън.

Снимка: Джеймс Едсън и Самюъл Стемпър

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови