Оскар в ръцете на българин: Димитър Маринов развя българското знаме на церемонията

ОFFNews 25 февруари 2019 в 12:37 17006 1

Актьорът Димитър Маринов спази обещанието си и развя българското знаме, след като филмът с негово участие "Зелената книга" спечели Оскар. 

Маринов свири на цигулка от 4-годишен,  на 11 години е първа цигулка в легендарната филхармония „Пионер“, а на 15 изнася концерт в Кръглата зала на ООН, под диригентството на композитора и автор на легендарния мюзикъл „Уестсайдска история“ -Ленърд Бърнстейн.

През 1982 г. го приемат във ВИТИЗ. Първа му учителка по актьорско майсторство е Невена Коканова, а с Чочо Попйорданов, на Христо Шопов са в един курс.

През 1990 г., заедно с шоуто на Румен Цонев, Йълдъз Ибрахимова, Андрей Баташов, Даниел Цочев и заминава на турне в Америка и Канада. Заявява на приятелите си, че няма да се върне.  

Остава в Америка на 25 години, без да притежава нищо и без да знае езика. 

През годините работи като мияч на чинии, свири в ресторанти,  става собственик на заведение и кетъринг фирма.

През 1999 г. започва да играе в The San Diego Repertory Theatre. Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма Act of Valor, където играе руснак. През 2017 г. участва и във филма "Снимка с Юки" по едноименния разказ на Мирослав Пенков.

Ролята си в "Зелената книга" определя като своята сбъдната мечта. Първоначално е отхвърлен, защото е "прекалено зрял" за образа. Месец по-късно му се обаждат и казват, че трябва да се научи да свири на виолончело. Има само 5 дни, за да се подготви. 

Ролята е негова, а филмът спечели общо три награди "Оскар" на церемонията снощи. 

Димитър Маринов ще бъде гост на "София филм фест" и лично ще представи филма "Зелената книга" на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови