Новините, които не се харесват на Вежди

Владимир Йончев 07 февруари 2017 в 11:29 16189 6

Вежди Рашидов

Снимка Ладислав Цветков/Би Ти Ви

Вежди Рашидов

Тези дни падна част от фасадата на Националната художествена галерия. Почти по същото време се случиха още 2 инцидента - падна таванът на читалня в Народната библиотека и протече покривът на Етнографския музей.

Ето как бившият министър Вежди Рашидов коментира това в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.

Антон Хекимян: Излезе сега информация вчера, че заради снеговете...

Вежди Рашидов: Не, библиотеката

Антон Хекимян: Библиотеката с тавана. И етнографския музей включително с протеклия таван. И защо така?

Вежди Рашидов: Етнографският музей е към БАН.

Антон Хекимян: Не отговаряте за него ли?

Вежди Рашидов: Не отговарям за него.

Антон Хекимян: Пише: "Ремонтирана за 4 млн. лв. Националната художествена галерия започна да се руши.

Вежди Рашидов: Да не би да четете "Дневник"?

Антон Хекимян: OFFNews.

Вежди Рашидов: Нормално. Не го четете.

Антон Хекимян: Защо да не го четем?

Вежди Рашидов: Защото не е националната галерия. OFFNews си пише така. Оставете Агнешките главички поне една сутрин да си починат.

Антон Хекимян: Ще говорим и за тях. Но ето - от галерията съобщиха, че причината...

Вежди Рашидов: Ама Вие това четете, Вие не искате сега да ме чуете. Това не е Националната галерия.

Антон Хекимян: А кое е?

Вежди Рашидов: Етнографският музей. Той е към БАН. Собственик на етнографския музей е БАН и той се намира там, където е двореца. Ако е протекло, обърнете се към БАН. А за OFFNews сигурно аз съм виновен и за ланшния сняг.

Антон Хекимян: Тук не говорим за виновни, тук дори не е споменато Вашето име.

Вежди Рашидов: Да го правим ли тема, ли? Аз не виждам защо това трябва да е тема. Не е мой музей, не е на министерството, друг е собственикът, питайте.

Антон Хекимян: Парите за ремонта на тази сграда откъде са дошли? Тя не се ли ремонтира цялостно, не само сектор, например за Етнографския музей?

Вежди Рашидов: Коя сграда да се ремонтира? Двореца?

Антон Хекимян: Художествената галерия. Двореца, да, хайде така ще го наричаме.

Вежди Рашидов: Двореца е ремонтиран и е участвано с проект по европейските програми само за частта Национална галерия. Те са две крила - Етнографският, като застанете срещу двореца, е вдясно, и от лявата страна от входа е Националната художествената галерия.

Антон Хекимян: Който е ходил - знае.

Вежди Рашидов: Разбира се, дайте да говорим нещо хубаво, важно. Президентът сега е в Германия. Хубаво изказване е направил, което е прекрасно... Много се радвам, че ми е градски...

Ето и запис на разговора в bTV, цитираната част започва на 2:55 мин.

А ето и снимка на падналата фасада. На нея добре се вижда, че падналата мазилка е от лявата част на входа на Двореца. Там, където, както сам обяснява Рашидов, е Националната художествена галерия. Ремонтирана, както самият той обяснява по европейски проект.

А ето и снимка на информационната табела, от която се вижда проектът, по който е ремонтирана сградата и кой е бенифициентът - министерството на културата. Точната сума е 3 625 196 лева.

За падналата мазилка разбрахме от прессъобщение на самата Национална художествена галерия. Ето и пълният му текст, от който става ясно, че падналата фасада е част от НХГ:


Уважаеми колеги,

Екипът на Националната галерия се обръща към Вас във връзка с появилата се в медийното пространство информация за рушащата се фасада на Двореца.

Предвид продължителните студове и бързо-топящата се снежна покривка, част от мазилката на фасадата започна да пада, както Вие самите сте забелязали.

Алармирали сме компетентните органи за реалното състоянието на тази знакова от архитектурна, историческа и културна гледна точка сграда и сме пристъпили към адекватни и бързи действия за нейното незабавно обезопасяване.

Ще предприемем ремонтни дейности на фасадата в момента, в който това е технически възможно. Те ще са напълно съобразени със статута на сградата, която е недвижима архитектурна културна ценност с национално значение.

След възстановяване на общото състояние на фасадата, бихме желали да Ви поканим, за да Ви уверим в професионално и отговорно извършените действия.

С уважение,
Екипът на Националната галерия

Разбираме, че има новини, които не се харесват на Вежди Рашидов. Рушащите се ремонтирани галерии явно не са му интересни, самият той призова да говорим за важни неща - например това, че президентът му е градски.

И понеже сме изключително добронамерени, допускаме че той дори не е разбрал за падналата фасада на НХГ и я бърка с другия случай - протеклия покрив на Етнографския музей. В такъв случай му препоръчваме да чете OFFNews. Ще разбере какво се случва с ремонтираните от него сгради и няма да се излага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

6

Aneliq Ivanova

10.03 2017 в 21:36

ГРАБЕЖ -това е и после къща за гости в Австрия, МИШКИ. ....

9010

5

Aneliq Ivanova

10.03 2017 в 21:35

ГРАБЕЖ -това е и после къща за гости в Австрия, МИШКИ. ....

21272

4

Гароне

07.02 2017 в 12:11

Срам ме е, ама много ме е срам, че тази личност беше два пъти министър на културата.

77927

2

El Commandante

07.02 2017 в 12:00

Сичката им работа на Баце Тъпото и Сие е такава-като кучето на нивата...