Най-интересните събития, които ни очакват в Нощта на музеите

ОFFNews 20 май 2017 в 10:00 5910 0

Eдно от най-дългоочакваните културни събития у нас започва тази нощ. След залез слънце музеите в страната ще отворят врати, за да предоставят едно по-различно преживяване, разпръсквайки мрака със светлината на знанието. 

Едно от най-интересните събития е фотоизложбата "Българските чехи". Тя представя снимки на чехите, дали своя особен принос в развитието на Следосвобожденска България. Заедно с платната ще бъдат показани и портрети и оригинали на ключови документи. 

Фотографиите ще бъдат показани в изложбена зала на Държавна агенция „Архиви” (София, ул. „Московска” 5). 

В Националния исторически музей ще бъдат изложени специално нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски: литография на Георги Данчов-Зографина - най-точният портрет на Апостола, и картината „Левски по пътя на безсмъртието” на Лазар Йорданов.

Ще бъде показана и изложбата "„Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“. Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието на една от най-деликатните зони от облеклото на българката – долната дреха.

За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото – от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи. Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ „Градско облекло“, „Традиционно облекло“ и „Мебели“ и се датират от първите десетилетия на XX в.

Европейската нощ на музеите в Националния етнографски музей ще бъде отбелязана в двора, залите и коридорите на музея. Специалната изложба „COSPLAY – от игла до конец“ ще покаже най-интересните фантастични облекла, а посетителите ще могат да се снимат с косплейърите и да участват в конкурс за най-добро селфи. Снимките ще се публикуват във Facebook с хаштаг #selfieplay, като четирите най-добри ще получат награда.

Ще бъдат представени и изложбите „Накити и български народни носии“ и „Етнографски етюди“. Последната е посветена на първия директор на Народния етнографски музей Димитър Маринов. 

Музикантите от Софийския духов оркестър и етногрупа „Гром Падина“ ще изнесат в Княжеския дворец и градината до него два едночасови концерта. В духа на фантастичната етнографска нощ, създателите на анимационния проект "Златната ябълка" ще представят проекта и ще покажат първия кратък филм – „Легенда за първия кукер“. 

В Националния археологически институт и музей - БАН до 24.00 часа може да бъде видяно златното съкровище от Надсентмиклош – едно от най-големите и представителни ранносредновековни съкровища в Югоизточна Европа.

Златното съкровище е открито през 1799 г. край банатския град Над Сент-Миклош в, Румъния. Братята Христо и Кирил Накови, които са преселници от България, намират случайно предметите от съкровището и го предават на император Йосиф Втори. В знак на благодарност монархът им дава благородническа титла на името на града - Надсентмиклош, и ги възнаграждава богато.

В Музея на социалистическото изкуство от 20 ч. до 24 ч. ще бъдат прожектирани любими български игрални филми за деца.

Пълна програма на Европейската нощ на музеите в София може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови