НДК и "Литературен вестник" обявяват конкурс за рецензия на детска книга

До участие се допускат гимназисти, студенти, родители и преподаватели.

Оffnews 20 февруари 2017 в 12:35 3330 0

Снимка Орлин Огнянов

Конкурс за рецензия на детска книга организира Националният център за книгата - НДК съвместно с „Литературен вестник“.

Инициативата бе обявена по време на втората дискусия „Страшните приказки и измислените герои“ от Годината на детската книга в Литературен клуб „Перото“.

Заглавията, които ще се рецензират, трябва да са публикувани най-рано през 2015г. Всеки месец най-добрите рецензии ще бъдат отпечатвани на страниците на „Литературен вестник“ и сайтът „Аз чета”, а в края на годината ще бъде издадена книжка със селектираните текстове.

Втората дискусия организирана от Национален център за книгата – НДК потърси отговор на въпросите трябва ли родителите да четат страшни приказки на своите деца и каква е функцията на страшните и измислени герои. Участниците се обединиха около мнението, че децата трябва да се запознават със страшните приказки. Авторът и издател Радостина Николова бе категорична, че страшните приказки помагат и пренасят негативните емоции в една контролирана среда – „децата знаят, че щом затворят книгата всичко приключва и остава в нея, а това е изключително важно за детското развитие“.

Приказката допринася и за особено важния момент на интимност между родителя и детето. Тя помага на детето да се адаптира към външната среда, като едновременно с това развива важни елементи като памет и реч.

Проф. Албена Георгиева – фолклорист от СУ „Климент Охридски“- подчерта ролята на фолклорната култура, присъстваща в приказките. „Важен е начинът, по който детето израства и усвоява принципите, по които ще живее. Страшните приказки го подготвят за проблемите, с които трябва да се справи. В живота има от всичко, има и страдание и жестокост, а приказките учат децата, че могат да се справят“, споделя проф. Георгиева.

В дискусията участваха и представители от библиотеката към НЧ „Христо Ботев – 1936” в село Златитрап. Читалището има активна културна дейност и предлага много занятия за деца, включително четене. В знак на подкрепа Национален център за книгата – НДК дари на читалището книги, подкрепени или изцяло издадени от НЦК.

Следващата дискусия от Годината на детската книга ще се състои на 18 март, а темата ще бъде „Ранното детско четене. Книжките за най-малките”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови