Културни институти точат бюджета на МК с фалшиви билети

ОFFNews 26 юни 2015 в 13:43 5844 1

Културни институти източвали парите на Министерството на културата, използвайки нулеви билети, съобщи "Дарик".

Разкритието беше направено по време на седмичното събиране на Комисията по култура и медии към НС, на която присъстваха Вежди Рашидов и зам.-председателят на парламента Иван Иванов.

Обвинението пада върху Пловдивската опера и Сатиричния театър.

„Това са билети без цена, които се предлагат, когато има слаба посещаемост. Ако един зрител си купи билет за 12 лева, му се дава още един билет, който е вместо покана и е 0 лева. След това се отчитат два билета, срещу които се получава субсидия", каза Иванов.

Рашидов също призна, че е запознат с практиката.

„Имаше случай, когато хванахме как четири бабички купуват за 2000-3000 лева по 50 билета, регистрират се посетители. Върху това се получават 15 лева субсидия. За билети, купени за 2000-3000 лева - 30 000 лева става субсидията", обясни той.

Зам.-министър Банов каза, че е получен сигнал за нарушение в Пловдивската опера, където проверка е разкрила над 2000 "продадени" нулеви билети, като директорът е предложен за административно наказание, същото го чака и управителят на Сатиричния театър в София. В момента проверки има и във Филхармонията, а във Велико Търново не са установени нередности.

„Нашите колеги са интелигентни хора. Когато с тях се говори човешки, можем да влезем в диалог с тях. Има няколко лоста, с които можем да дисциплинираме нещата. Тук-таме малко се е източвала работата. Да не стане като при болниците, колкото наливаш, толкова не стигат", заяви Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови