Изложба разкрива света на хомосексуалните в миналото

ОFFNews 04 април 2017 в 17:20 8156 1

Снимка галерия "Тейт"

Сафо и Ерина в градината на Митилен, Саймън Соломон, 1864 г.

Първата голяма изложба на картини с хомосексуални сюжети ще бъде представена в галерия "Тейт" в Лондон.

Изложбата се казва "Queer British Art 1861-1967", а произведенията, които ще бъдат са изложени, са именно в периода 1861 г. - 1967 г.

Изложбата, на която ще бъдат изложени картини с гей, лесбийски, транссексуални и бисексуални сюжети, отбелязва 50-тата годишнина от частичната декриминализация на мъжката хомосексуалност в Англия.

"Queer British" ще представи как художниците са се изразявали в момент, когато установените разбирания за пола и сексуалността са били поставени под въпрос за тяхното трансформиране и разбиране.

Дълбоко лични и интимни творби са представени, заедно с картини, насочени към по-широка публика, които спомагат за изграждането на чувство за общност, когато съвременната терминология за "лесбийка", "гей", "бисексуални" и "транс" са били неразпознаваеми.

Посетителите на галерия "Тейт" ще видят и портрет на Оскар Уайлд от 1881 г., който и осъден на две години затвор заради хомосексуалността си.

Освен картини в изложбата са включени лични фотографии и филми на артисти като Джон Сингър Сарджънт, Дора Карингтън, Дънкан Грант и Дейвид Хокни и др.

Изложбата може да бъде видяна от 5 април до 1 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови