Истории от стара София разкриват непознати факти

OFFNews 14 декември 2016 в 06:45 9842 0

"Между кръста и петолъчката" е втората книга от поредицата "Непознати софийски истории" на журналистката Искра Ценкова.

Първата от тях – "Спомени зад оградата", излезе от печат през 2015 г. и продължава да се радва на читателски интерес. И двете книги разказват истории от стара София, връщат ни в близкото минало и припомнят делата на известни политици, обществени и културни деятели, като във всяка история има момент на откривателство, на факти и истини, които не са казвани досега.

В "Спомени зад оградата" историите бяха 29 на брой, а в "Между кръста и петолъчката" са малко повече – 32, но все така интересни! Сред тях - за политиците и общественици Богдан Филов, Кирил Дрангов, граф Николай Леонидович Игнатиев, за лечителя Петър Димков, писателите Ангел Каралийчев, Георги Стаматов, Кирил Христов, Мирослав Минев, за художниците Иван Милев, Никола Танев, Константин Щъркелов, Илия Бешков, скулптурите Андрей Николов, Васка Емануилова, Вера Недкова, за световно признатите български архитекти Георги Фингов и Михаил Момчилов, за примата Христина Морфова.

Тук са и любопитните истории за българската любима на Ататюрк, която на смъртния си одър мълви името му, за вдовицата, построила сама първия хотел на Лъвов мост в края на по-миналия век и много много други...

Някои от тези разкази са тъжни, други весели, трети - просто любопитни. В много от тях има жестокост и несправедливост, неразбиране и отхвърляне на личности, допринесли с живота и таланта си за славата на България - личности, с които можем само да се гордеем и които биха повишили националното самочувствие. Само, ако повече хора знаеха за тях...

За съжаление цял период от българската история – този около и след 9 септември 1944 г. остава бяло поле за децата, подрастващите и за още много други хора, които не знаят или не искат да знаят истината за фаталните последици от тази дата. А много от най-достойните представители на българската интелигенция и техните родове са ликвидирани, прогонени или стъпкани завинаги.

"Между кръста и петолъчката" запълва една насилствена празнина в познанието на българите за собствената им история и дава своя принос да съхрани паметта за редица достойни хора.

Премиерата на книгата е днес в книжен център „Гринуич“ от 18.30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови