Холивуд през погледа на първата жена фотограф на звездите

ОFFNews 10 януари 2017 в 16:00 6481 0

Снимка Рут Хариет Луис, автопортрет

Рут Хариет Луис е фотограф, имал възможност да работи за "Метро Голдуин Майър" - студиото в Холивуд с "повече звезди отколкото в небето". Когато се присъединява към екипа му, тя е едва 22-годишна и е единствената жена, работеща като портретен фотограф в Холивуд, пише "Аmerica comes alive".

Кариерата й стартира през 1925 г. и продължава едва пет години. През това време пред обектива й застават едни от най-големите имена на студиото, сред които Грета Гарбо, Лон Чани, Джон Гилбърт, Джоан Крофорд и Мариън Дейвис.

Луис прави около 100 000 негатива, които показват блясъка, драмата и вълнението около продукциите на "Метро Голдуин Майър". 

Тя е родена през 1903 г. в Ню Йорк, живее на няколко места в Манхатън заедно със семейството, а по-късно се местят в Ню Джърси. 

Снима още докато живее с родителите си. Скоро започва да посещава студиото на фотографа Николас Мурей, който идва от Европа преди избухването на Първата световна война. Когато Рут става чирак при него, той редовно снима за известното модно списание "Харпърс базар".

Братовчедка й, филмова актриса, и нейният брат се местят в Лос Анджелис и я убеждават да се присъедини към тях. Тогава тя е на 22 години и не може да си позволи да наеме сама апартамент, затова живее с брат си и жена му.

Лон Чани, около 1925 г.

Скоро тя отваря малко студио за портрети в Холивуд. Луис Майър попада на работите и и предлага работа в новата му филмова компания - "Метро Голдън Майър". Тогава те започват да продуцират и промотират нови звезди.

По това време филмовите студиа разчитат много на фотографията, защото именно на снимки се виждат качествата на бъдещите звезди. Фотографите до голяма степен диктуват стила и модата в 20-те години на 20 век.

                                                                                    Грета Гарбо, 1925 г.                                                                        

Рут Хариет Луис бързо се превръща в любимка на множество звезди с работата си. Тя става личен фотограф на Грета Гарбо, Лон Чани, Джон Гилбърт, Джоан Крофорд, Мариън Дейвис и много други и е сред избраните фотографи, които снимат новоизбрания тогава президент на САЩ Хърбърт Хувър в дома му. 

През 1930 г. светът на фотографията се променя. Стилът на снимане на звезди се обръща все повече към сексапила и елегантността на Луис не изглежда в синхрон с новите тенденции. През тази година договорът й с "Метро Голдуин Майър" не е подновен. 

Мариън Дейвис, 1926 г.

През 1927 г. Луис се е омъжва за писателя и режисьор Лий Язон и така семейството и се превръща в по-голям приоритет от фотографията. Тя ражда син през 1932 г. и дъщеря няколко години по-късно. Синът й умира от левкемия, докато е млад, а когато Луис отново е забременява през 1940 г., тя и бебето и умират от усложнения при раждането.

        

    Джоан Крофорд, 1929 г.                                                  Лон Чани, 1927 г.

-----------------------------------------

Източник на снимките: Тhe Red List.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови