Гениалният пианист Роберто Фонсека идва в София на 19 април

OFFNews 29 март 2016 в 15:00 3662 0

Гениалният пианист Роберто Фонсека, наследник на пианиста дон Рубен Гонсалес в Buena Vista Social Club, идва за концерт в София на 19 април.

Макар и доста млад, Роберто Фонсека вече има световно признание. От самото начало на музикалната си кариера гениалният пианист формулира много ясно своята мисия: ”Бих искал музиката ми до достига до хора, които не ме познават, и един ден да се прeвърна в референт за публика си”.

Британският вестник “Гардиън” е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като ”невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят... Един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес”.

Израснал в Хавана, в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен "истинско откровение сред пианистите от неговото поколение", той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана - Jazz Plazа.

След известно време той сформира първата си група - "Темпераменто", заедно със саксофониста Хавиер Салба ("Иракере", "Кубанисмо"). Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първия си албум En el comienzo.

В следващите години Робето успява да запише втори албум - No limit, за японския лейбъл JVC, да напише музика към филма на Black и да продуцира албума на хип-хоп групата "Обсесион". Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 г., когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио "Егрем", Роберто вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал и животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация.

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на негова група и запис на нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелета на първия му запис за Enja Records "Zamazu", в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика.

Но преди това на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет Mi Sueño (World Circuit) на великия Ибрахим Ферер. Големият маестро признава, че младият Роберто изпитва огромно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и след смъртта на Ибрахим Ферер го завършва.

След смъртта на Ферер Роберто се отдава на работата върху соловия си албум, който излиза през 2007 г. В този проект го следват музикантите Хавиер Салба – саксофон, кларинет и флейта, Омар Гонсалес - контрабас, и Рамсес Родригес – ударни, Емилио дел Монте Мата - дарбука. Но освен тях в отделните пиеси участват още гост артистите Омара Портуондо, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал, Карлиньос Браун, акордеонистът Тониньо Ферагути и фламенко китарисъст Висенте Амиго.

Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 г. Роберто Фонсека издава албума Akokan (Сърце), в който посвещава пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция, наречена "Bulgarian", след гостуването си на Фестивала Джаз Плюс 2008 в София. В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон.

На следващата година Роберто Фонсека се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския DJ Джайлс Питърсън и аранжьор на проекта "Havana Cultura", в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. През същата 2010 г. излиза и лайв записа му от фестивала в Марсиак - Live At Marciac.

Последният му студиен албум се казва просто Yo (Аз) и още с излизането си е номиниран за награда Grammy. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция - “ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка”.

Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен At Home, запис от Фестивала в Марсиак със специалното участие на певицата от Мали Фатумата Диауара.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка. Композициите са сложни, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Днес спокойно можем да кажем, че Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика - композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва ясно и на висок глас.

Българската публика ще може да го чуе и да се потопи в изкуството на неговото трио на 19 април в София Лайв Клуб.

Освен това Роберто Фонсека, който има силен интерес към българската музикална традиция, е подготвил специална изненада за своите почитатели.

Концертът се осъществява с подкрепата на Институт Сервантес и Посолство на Испания в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови