Галъп: 68% от българите не са си купували книга цяла година

OFFNews 23 май 2017 в 12:07 4991 2

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година. Това показват данните на проучване, проведено от „Галъп интернешънъл“ по повод 24 май.

32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато „Галъп интернешънъл“ отново провери дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги. Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са вземали от библиотека, са два пъти повече от мъжете.

13% от анкетираните заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Добрите новини са, че почти половината от хората, на възраст между 18–35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека. Разбира се, това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Данните са от националнопредставително изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 819 пълнолетни българи, между 4 и 11 май, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени, уточняват от "Галъп". 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови