ГЕРБ изключва общинските си съветници от Копривщица, ако не отменят решението си

Невена Илиева 30 март 2017 в 17:35 8092 3

Кметът на Копривщица Генчо Герданов заяви, че ще внесе предложение за прегласуване на скандалното решение на Общинския съвет от 17 март, което цели статутът на града като архитектурно-исторически резерват да бъде премахнат.

Заедно с Томислав Дончев Герданов днес даде брифинг в централата на ГЕРБ относно разразилия се скандал около решението на Общинския съвет.

От своя страна Дончев заяви, че партията е възложила на своите членове в съвета, които са четирима от общо седемте, дали гласа си "за", незабавно да прегласуват взетото решение на Общинския съвет.

"Ако те не спазят искането на партията, членството ще им бъде прекратено", допълни той. 

Герданов сподели, че решението е взето на извънредно заседание, докато той е бил в Париж по повод вписването на Събора в Копривщица в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Направил съм докладна за събранието, разчитам, че съветниците ще отхвърлят това решение", заяви кметът.

Той допълни, че оспорва решението на съветниците в общината заради текста от 1971 година, който гласи, че Копривщица е исторически и архитектурен резерват.

"Ще се мъча, докато съм кмет, да запазим Копривщица такава, каквото е. И да я предадем на следващите поколения, съхранена и пример, че корените ще се пазят", каза Герданов.

Той допълни, че има разминавания във вижданията със съпартийците си от Общинския съвет и диалогът между тях не е на "необходимото ниво".

"Въпреки всичко последната дума е на държавата", заяви Дончев по отношение на факта, че сам по себе си Общинският съвет не може да отмени статута на архитектурно-исторически резерват на града.

"Тези сигнали, които идват от Общинския съвет, обаче са много обезпокоителни", допълни той. 

Всъщност 7-те гласа "за" са дадени в полза на бизнесмена Радослав Йовков, който е сочен за основна фигура, повлияла за взетото решение на заседанието от 17 март. Той има планове да строи нови по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

"Той е бил част от редиците на ГЕРБ до 2015 г., когато е изключен", заяви Дончев.

През 2015 г. Йовков е изключен от редиците на ГЕРБ, тъй като според ръководството бизнесменът е уронил престижа на партията, наемайки хиляди декари пасища, без да има животни. Йовков е получил земите заради разрешение за строеж на ферма за кози.

Въпреки че ще се бори за съхранението на градската среда в автентичен вид, кметът заяви, че Копривщица е отворена към всякакви инвеститори. Той подкрепя строежа на хотели, писта, АТВ маршрут и други атракциони, особено спортни, но те трябва да бъдат извън града. 

"Защитеният статут не предлага пълна стерилност", допълни от своя страна Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

30.03 2017 в 17:59

Добре че беше Генерал Радев да ги плесне през ръцете, та да се осеферят и гербаджиите че тая история смърди на пари под масата от милион километра...
 
X

Подкастът на OFFNews