Фест на нестинарството скара София и Царево

OFFNews 19 май 2017 в 10:21 9061 1

Първият Фестивал на огъня и нестинарството в София, който ще се проведе утре пред Паметника на Съветската армия, скара столицата и Царево.  

Купонът под мотото „Да запалим и съхраним огъня български” ще е от 17 до 22 часа. Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община. Фестът е посветен на 21 май – Ден на Св. Константин и Елена и Ден на нестинарите. 

От община Царево изпратиха гневно писмо, в което се обявяват против Софийския фест. Текстът гласи: 

„Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство. Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата „Нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег. 89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път.
Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево днес изпрати писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи община Царево.

За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от „танц в огъня“ сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи.“ 

Организаторите на феста в столицата отговориха днес с друго отворено писмо: 

Организаторите на Фестивала на огъня и нестинарството в София, който ще се състои на 20 май в София пред Паметника на Съветската армия, Княжевска градина, в отговор на обвиненията на община Царево, че комерсиализирме нестинарството като обичай изказваме огорчението си от тези нападки.
Нашата цел с този Фестивал е не да комерсиализираме, защото празника е безплатен за зрителите, а да популяризираме този така харесван от българите обичай. Ние не го крадем от село Българи, където той се изпълнява в автентичен вид всяка година на 3 юни, а напротив във всички наши изказвания изтъкваме точно тази традиция и каним всички гости на нашия Фестивал в София да видят обичая в автентичния му вид именно в село Българи, община Царево.

Огорчени сме от това, че добрите ни намерения срещнаха отпор и негативна реакция от страна на община Царево.

Да, в София ние ще пресъздадем и ще покажем на мащабна открита сцена пред хиляди зрители нестинарския танц, защото това е един красив български ритуал, ще разкажем за него и това, че в автентичен вид се изпълнява само в село Българи, община Царево и наистина смятаме, че ще Запалим огъня български в душите на българите- гости и зрители и благодарение на Фестивала в София, тази година на 3 юни в село Българи ще има много повече хора, които ще отидат да видят нестинарството в автентичния му вид.

Изказваме извинение на община Царево, ако с организацията на Фестивала в София сме ги засегнали, но всички знаем, че нестинарския танц се изпълнява на различни места в България и то именно от нестинарите от Странджа и досега не сме видели негативна намеса на община Царево и затова не разбираме защо решиха точно сега да реагират отрицателно, при положение, че ние разговаряхме с тях и ги уверихме в добрите си намерения.
Означава ли това, че за всеки един български обичай, ако бъде пресъздаден на друга сцена извън автентичната такава ще се реагира по подобен начин. Нека тогава да се създаде закон къде в кои населени места в България кои точно български обичаи и ритуали могат да бъдат изпълнявани и кога и да се упоменат глобите и наказанията за неспазване на закона. Тогава ще се съобразим с него или неспазвайки го ще отговаряме пред наказателните органи. Дотогава сме отговорни само пред съвестта си. 

Въпреки всичко ние сме положително настроени, защото обичаме българските обичаи и традиции, благодарни сме, че имаме село Българи и нестинарството и ще продължим да ги популяризираме.
Очакваме ви на Фестивала на огъня и нестинарството на 20 май /събота/ от 17.00ч пред Паметника на Съветската армия, в Княжевска градина, София . ДА ЗАПАЛИМ И СЪХРАНИМ ОГЪНЯ БЪЛГАРСКИ!

Огненото шоу на нестинарите в София ще бъде на 4 огъня едновременно (всеки с диаметър 5м), изпълнено от 16 от най-добрите автентични нестинари на България (от района на Странджа), под звуците на специален музикален съпровод. Програмата на Фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани.

Гости на фестивала ще бъдат известни ансамбли и изпълнители – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли "Здравец", "Бисерче", "Светлина" и др.

На 21 май (неделя) от 11.00 часа ще се проведе двучасов фолклорен фестивален концерт и Софийско неделно хоро, информира Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови