Еко изложението „Зелени дни“ стартира днес в градинката на Народния театър

Над 50 изложители участват във форума, който ще продължи до неделя

ОFFNews 30 септември 2016 в 17:29 6923 0

Снимка от откриването на "Зелени дни 2016".

Седмото издание на фестивала „Зелени дни“ стартира от днес до неделя в градинката на Народния театър, представяйки 50 изложители от цялата страна.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.министърът на Земеделието и храните Георги Костов и зам.кметът на София Тодор Чобанов бяха специални гости на откриването на фестивала за устойчив туризъм, зелени идеи и отговорен бизнес „Зелени дни“.

Пълна програма на събитието за трите дни може да видите тук, а списък с участниците има тук.

Повече от 50 изложители представят своята продукция на „Зелени дни“ през 2016 г. Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал-изложение на отговорния бизнес се очаква да привлече за 3-те дни на провеждането си над 8000 човека на щандовете на производители и дистрибутори на натурални и био продукти, български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството.

Не са забравени и продукти за свободно време, къмпинг и планина – спортна екипировка и аксесоари от магазини „Стената“. На ръчно изработени играчки и механични 3D пъзели ще могат да се порадват най-малките.

Настоящите си проекти представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, както и институционални активности на Министерство на туризма и ОП „Туризъм“ на Столична община.

Фестивалната програма на „Зелени дни“ е традиционна платформа за каузите на най-изявените НПО, между които тази година ще са Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, За Земята, Greenpeace, Диви Родопи, Дирекция ПП „Странджа, ДПП „Врачански Балкан, ДПП „Българка“.

Проблематиката на устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, „Умна раница“ - инициатива за по-малко боклук в планината и „КонсУмувай“ - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация „Екоцентрик“. Фермерските пазари „Хранкооп“ традиционно присъстват с цяла мини програма от образователни активности и разбира се, най-доброто от фермерската си продукция.

Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и други активности. Част от акцентите са и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови