Без шествие: празнуваме 24 май с онлайн срещи, изложби и послания

Националната библиотека кани на виртуална изложба за Вазов и среща с акад. Антон Дончев

OFFNews 24 май 2020 в 06:41 3737 0

Без традиционното шествие, но с онлайн събития, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, ще отбележим 24 май.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" организира специални онлайн събития по повод днешния празник, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, които могат да бъдат проследени на сайта ѝ - http://www.nationallibrary.bg/.

Библиотеката отваря виртуално врати с онлайн изложбата "Иван Вазов в Националната библиотека: Документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите „Български исторически архив“ и „Ръкописи и старопечатни книги“. Тя се посвещава на неговата 170-а годишнина. В онлайн поредицата „Перли в Короната” пък се разказват любопитни и занимателни истории за документи, притежание на Националната библиотека, а на 24 май е ред за историята на Хърватския глаголически молитвеник. В онлайн рубриката „Духът на словото” - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели - на 24 май акад. Антон Дончев ще отправи послание – защо е важно да се чете.

Извън онлайн събитията служители на НБКМ ще поднесат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред сградата ѝ в столицата. Цветя там ще положат и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

От 11 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен по повод Деня на българската просвета и култура.

Регионалният музей в Бургас днес ще бъде отворен за посещения от 9 до 17 ч. с всичките си четири експозиции. Също там в двора на Етнографската експозиция от 11:30 до 13 ч. ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малки художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. В 12 ч. в морския град камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици. В 12:30 ч. на ул. "Александровска" № 22 ще бъде открита традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура.

В Добрич от 10 до 18 ч. в Регионален исторически музей – Добрич ще се проведе Ден на отворените врати в експозиция „Археологията на Добруджа“ (АЕМО „Старият Добрич“), Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в Градски парк „Свети Георги“. Ден на отворени врати ще има и в Художествената галерия в града, която ще бъде отворена от 11 до 17 ч. Общината пък ще поздрави съгражданите си с видеопоздрав „Добрич и приятели“, в 14 ч. ще излъчи и видеопосланието "Учениците на Добрич". От 12 ч. в в Градския парк „Свети Георги“ ще се състои музикална програма по повод 24 май. В 16 ч. в Градския парк ще има концерт на Български камерен оркестър – Добрич и Духов оркестър – Добрич.

В Ловеч от 9 часа Нагово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". Молебен в пловдивския храм "Св. св. Кирил и Методий" ще оглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай от 10.30.

В Разград в 10 часа ще започне тържество по случай 24 май, в което кметът Денчо Бояджиев ще произнесе слово. От 11 ч. в двора на Етнографския музей грамоти ще получат 14-те отличници на випуск 2020 г., както и носителят на наградата „Студент на годината“.

В Стара Загора от 9.30 часа в Катедрален храм “Св. Николай“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи св. Божествена Златоустова литургия. От 10.30 часа с празничен молебен на Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай“ ще започне честването на 24 май – Ден на бългapcĸaтa просвета и ĸyлтypa и на cлaвянcĸaтa писменост. От 11 ч. старозагорският Държавен куклен театър ще представи онлайн пиесата „Меко казано“.

В Хасково от 10.30 часа пред Паметника на Будителите в Хасково кметът Станислав Дечев ще връчи отличието „Ученик на годината“. От 11.00 часа пред Младежкия център Арт школа „Дъга“ при Младежкия център Хасково ще представи живописна изложба на открито. От 12.30 часа пък на страницата на Сдружение „Родопско утро” във „Фейсбук“ ще започне онлайн четене под надслов „Да си спомним за Патриарха”.

В Шумен от 10.00 часа на импровизирана открита сцена близо до паметника на ген. Мадатов и паметника на признателността на арменската общност в Шумен духов оркестър и хор "Родни звузи" ще изпълнят „Върви, народе възродени“.

Химнът на българската просвета "Кирил и Методий" ("Върви, народе възродени") от Стоян Михайловски ще зазвучи от градския часовник в Сливен точно в 12 часа днес. Така, вместо с традиционното шествие, общината ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Община Сливен ще организира и кратка церемония от 11 часа по традиционното поднасяне на гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър, като уверява, че ще се спазва дистанция и всички санитарно-хигиенни изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови