БГ музиканти поискаха промени в Закона за авторското право и проверки по заведенията

OFFNews 25 април 2014 в 21:55 3429 1

Снимка sxc.hu

Множество български музиканти взеха участие в инициативата "За възраждане на българската култура", с която искат законодателни промени във връзка с европейска директива за авторските и сродните им права.

Те заявиха своите предложения пред министъра на културата Петър Стоянович, съобщава агенция "Фокус".

Организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ поясни, че исканията са 5 на брой и засягат цялата културна и творческа среда в страната, но най-вече музикалната.

Първото искане е за провеждането на концерти в страната и внедряването на практика, при която в случай на провеждане на събитие с неуредени авторски права, собствениците на залите се считат за солидарно отговорни с организаторите.

Музикантите настояват и за проверки, извършвани от Инспектората на Министерството на културата, във връзка със спазването на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) при публично изпълнение на музикални произведения в търговски обекти, заведения, хотели, ресторанти и други.

“Тъй като инспекторатът сам по себе си е недостатъчен, искаме да се предвиди децентрализация и част от тези функции да се прехвърлят към местните власти - общините”, коментира пред Investor.bg Иван Димитров, изпълнителен директор на “Музикаутор”.

Третото искане е за промяната на определени дефиниции в чл. 21 от ЗАПСП, който се отнася до препредаването на творческо съдържание от страна на кабелните оператори.

След това се споменава член 26 от закона и възможността за блокиране на целия мехнизъм, в който възнагражденията се събират от правните носители.

Последното предложение на музикантите е по член. 40 от ЗАПСП, в който трябва да се предвидят срокове за финализирането на процедури, засягащи медиацията при определяне на тарифите, при които работят организациите за колективно управление на права.

Директорът на „Музикаутор“ смята, че министърът подкрепя начинанието и си е дал време от 2-3 седмици, за да се запознае с предложенията.

Тогава ще се проведе нова среща в Министерството на културата.

Сред участниците в инициативата са Кирил Маричков, Иван Лечев, Румен Бояджиев, Ясен Козев, Калин Вельов, Гергана Турийска, Васил Гюров, Георги Енчев, Георги Арнаудов, Стоян Михалев, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, Рут Колева, музикантите от Акага, БТР, Остава, ръководството на Музикаутор и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови