Наредбата за достъпна среда е с пожелателен характер

Нели Чолашка 10 юни 2013 в 14:09 7215 0

Достъпната среда за хора с увреждания е пожелателна.

Наредба №4, която е за общодостъпната градска среда, е само с пожелателен характер заради липсата на механизъм за контрол, каза за OFFNews председателят на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС).

По думите му наредбата е създадена в процеса на присъединяване към Европейския съюз (ЕС), защото са ни задължили да имаме такъв нормативен документ.

"Хубаво е направена, добре е преведена, но е като плакат за 1 май - от нея нищо не произтича, защото не са предвидени мерки за одит на достъпността на сградите. В този си вид тя има пожелателен характер", твърди Савов.

Проблемът е в това, че в наредбата е записано, че във всяка комисията по акт 16, която приема строителните обекти, трябва да има представител на правителствения сектор, но не е уточнено какъв да е той.

В Западна Европа във всяка община в обществения съвет има представител на организациите на хората с увреждания и когато има обект в неговата територия, той отива там и си дава мнението дали сградата е достъпна за хора с увреждания. Ако се окаже, че не е, той после носи отговорност, ако общината бъде осъдена. 

Резултатът от липса на работеща наредба е видим - рампи с наклон 45 градуса при положение, че рампите трябва да са с наклон 6 градуса. 

Заради липсата на механизъм за контрол се стига и до абсурди, като документи за узаконяване на зъболекарски кабинет с декларация, че този зъболекар няма да обслужва хора с увреждания.

Законите, касаещи хората с увреждания, са направени така, че да не се спазват, твърди председателят на БАРИС.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови