Велизар Енчев: Освободете се от страха от Слави Трифонов

Велизар Енчев 14 ноември 2016 в 14:35 16976 6

На 13 ноември, в нощта на изборния крах на ГЕРБ, премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че твърдо подкрепя въвеждане на мажоритарен избор в два тура, както се предлага в първия въпрос от референдума на Слави Трифонов.

А на 9 ноември т.г. Народното събрание стана сцена на срамен консенсус между управляващата и най-голямата опозиционна партия с една цел: брутална промяна на изборния закон с въвеждането на 100 процента мажоритарен вот.

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, в един глас подкрепиха въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура.

Защо воюващи партии изведнъж се прегърнаха и сервираха този данайски подарък на българските граждани?

Защо ГЕРБ и БСП отминаха предупрежденията на политолози, които алармираха, че мажоритарно гласуване в два тура би дало огромно предимство на тези две партии, както и на формации със силно регионално присъствие?

Защо ГЕРБ и БСП налагат мажоритарен избор, който гарантирано води до дву-три партиен парламент и еднопартийно управление?

Защо Цветанов и Нинова пледират за зачеркването на вота на стотици хиляди избиратели, които няма да са парламентарно представени заради несправедливата мажоритарна система?

Защо преди година и половина ГЕРБ оцени като опасна провокация искането на ДПС всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно, а сега предлагат точно обратното и то в съюз с главния си политически противник?

Отговорът на тези въпроси е един, но малцина се осмеляват да го произнесат: Много депутати се страхуват да отхвърлят дискриминационния мажоритарен избор в два тура, за да не попаднат в черния списък на Би Ти Ви и за да не станат обект на телевизионен линч от Слави Трифонов и неговите сценаристи.

След като през юли т.г. самият премиер капитулира пред Трифонов и нареди на депутатите си да одобрят всички въпроси за референдума, вече е ясно, че едно тв шоу командва цял един парламент и избрания от него кабинет.

Нормално ли е това? И не е ли срамно законодателната и изпълнителната власт да са заложници на една телевизия и едно шоу.

За да видим как мажоритарна система ще доведе до отслабване на влиянието на партийните централи, нека видим кои са мажоритарно избраните кметове при местните избори през 2015 г. Огромното мнозинство от тях са партийни кандидатури, излъчени от три партии: ГЕРБ (118 кмета) и ДПС (33), БСП (32 кмета).

А ето какво се случи на изборите през 2009 г.: От 31 мажоритарни депутатски мандата, наложени от тогавашния президент Първанов, ГЕРБ спечели 26, а останалите пет получи ДПС.

Не съм привърженик на теорията на конспирацията, но имам смътното усещане, че битката на Слави Трифонов с Бойко Борисов е шоу за наивници. Зад кулисите му се крие тази мръсна договорка: с гласовете на три милиона души ТВ-шоуто налага мажоритарния вот на парламента. НС по принуда го приема, след което ГЕРБ светкавично прави предсрочни избори по мажоритарна схема и получава съкрушително депутатско мнозинство.

Мажоритарният сценарий не е труден за изпълнение, защото цялата местна власт е в ръцете на ГЕРБ, а при мажоритарен избор в 240 района местните феодали имат решаваща роля за крайния резултат. При това новото райониране ще се прави от адвокатите на мажоритарния вот - ГЕРБ и БСП, и те ще „насекат“ страната на такива избирателни единици, които им гарантират успех. Естествено, т.нар. смесени райони ще останат за ДПС, което само ще си избродира удобните му мажоритарни участъци.

Все пак ми се иска тази конспиративна теория да е само една хипотеза и нищо повече. А капитулантското поведение на власт и опозиция пред мажоритарната атака на Слави Трифонов да е страх от медийната репресия на най-гледаната телевизия. Страх, който унижава институциите и ги прави държанки на един шоумен.

Призовавам всички парламентарно представени партии:

Освободете се от страха от Слави Трифонов и не подкрепяйте инициативата на ГЕРБ и БСП за изцяло мажоритарен избор на народните представители в два тура!

Подкрепа за тази изборна система ще доведе до заличаването на политическия плурализъм и връщането на Член Първи, с тази разлика, че не една, а две партии ще решават съдбините на държавата.

Вие сте избрани от народа и сте зависими само от него, а не от едно телевизионно шоу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

6

SC

15.11 2016 в 23:12

Енчев, освободи се от страха от Митьо Пищова!

12005

5

VELIZAR ENCHEV

14.11 2016 в 23:43

Eнчев, прав си, но няма да победиш. Силата е на друго място. В Банкя и в Учиндол.

12124

3

Калина

14.11 2016 в 20:43

Абсолютно сте прав г-н Енчев!Тази конспиративна теория е факт, не се съмнявайте в това. Този противен чалгар Трифонов си мисли, че "простият народ" няма да прозре истината!
Само не знам защо се допуска /от СЕМ, разбира се, май те са страхливите мутрички/ в едно развлекателно шоу да се правят политически послания?

11841

2

трафоПОСТ

14.11 2016 в 18:25

Не страх, гнус се нарича чувството, което изпитвам към Слави и неговите сценаристи.