Предстои ни управление, в което нищо не е изключено, смята проф. Слатински

OFFNews 27 април 2017 в 11:09 4538 3

Предстои ни управление, в което нищо не е изключено, смята проф. Слатински

Мнение на проф. Николай Слатински е взето от профила му във Фейсбук. Заглавието е на редакцията на OFFNews.

След последните избори се забелязва прегрупиране и консолидиране на институции, свързани със сигурността, контрола, обществения ред и съдебната система. Тази консолидация протича преди всичко чрез сплотяване и изграждане на единен фронт на личности, олицетворяващи съответните институции. Можем само да гадаем в какви действия ще избие тя.

Вероятно се цели следващо завъртане нагоре по спиралата в усилията за стабилизиране и засилване на постпреходното статукво, чрез издигане на Стена между Властта (главните лица в нея) и Обществото (активните прослойки в него).
Очевидно са взети поуки и направени изводи от непредсказуемостта, която внесоха изминалите президентски и парламентарни избори.

Иначе не е логична такава концентрация и централизация на репресивна (материална и информационна, структурна и символна, твърда и мека, формална и неформална) мощ.

Предполагам, че навлизаме в нов етап на превръщането на демокрацията във фасадна, управляема, имитационна и симулационна - ефикасна процедура и ефективно средство за възпроизводство на политическия елит, паралелно с неговото свиване до ограничен брой личности.

Пирамидата на реалната власт и на притежателите на страната става все по-стръмна. Това, впрочем е като природен закон, Законът на йерархиите - колкото повече власт се концентрира нагоре по вертикала, толкова по-малко стават участниците, в чиито ръце се концентрира тази власт. За разлика от Закона на мрежите - колкото повече власт се дисперсира (разпределя) по хоризонтала, толкова повече стават участниците, които имат достъп до тази власт.

Свиването на елита, от своя страна, е предпоставка за трудно предсказуем естествен и изкуствен отбор сред досегашните участници в него. Мнозина от тях трябва да отпаднат, но дали ще се съгласят на това?

Накратко, предстои ни, според мен, нова фаза във функционирането на държавата и нейното управление, която ще е доста по-различна от предходните, като в нея всичко е възможно и нищо не е изключено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

27.04 2017 в 13:36

Абе има няколко невъзможни неща. Устойчив ръст на икономиката, подобрена вътрешна сигурност, здравна система, която първо лекува, образование пак няма да има, напредък в хай-тек, ясна представа накъде отиваме ... Има къде още 800 работи, ама вие ще се сетите.

Поздрав!