"Навсякъде е по-добре, отколкото в Рашка"

Александър Плюшчев - DW 27 октомври 2016 в 20:51 16079 39

Снимка sxc.hu

Наричат ги "златната младеж" на Русия” - децата на днешните елити, на олигарсите и чиновниците. Но дори те, които имат всичко, все по-често казват, че виждат бъдещето си другаде. А това е болезнен проблем за властта. Коментар от Александър Плюшчев:

Бурната реакция в социалните мрежи на някоя глупава реплика на известен човек е нещо обичайно в наши дни. Такива са времената: общественото лицемерие и морализаторството, които от ден на ден все повече укрепват позициите си в Русия, хем се присмиват на западната политическа коректност, хем я използват за свои цели, като непрестанно измислят все нови и нови ограничения.

Скандалът с Елина, дъщерята на бизнесмена Муса Бажаев, която в едно интервю заяви, че „навсякъде е по-добре, отколкото в Рашка”, сякаш се вписва в тази схема. Но има и една особеност: този скандал демонстрира - и по-точно имитира - някаква борба срещу непатриотичните нагласи на част от елита.

Който говори лошо за Родината

В Русия се смята, че пейоративната дума „рашка” идва от речника на либералите-космополити, на безродните интелигенти и прочее опозиционно настроена публика. Тъкмо тях имаше предвид министърът на културата, един от най-високопоставените руски чиновници, който произнесе на глас тази дума: „Ето в какво не виждам смисъл: да се снимат филми с пари на Министерството на културата, които не просто критикуват, а направо оплюват избраната власт. Говоря за онези, които правят кино на принципа „Рашка-говняшка”.” Впрочем, министърът в крайна сметка беше принуден да се извинява, макар че всъщност само цитираше.

Елина Бажаева сега твърди, че също просто е цитирала човека, който ѝ задавал въпросите. Но представителите на елита - така поне смятат патриотите-ураджии - би трябвало да реагират гневно дори на много по-безобидни реплики към Родината. Така например те на всяка цена са длъжни да поправят събеседника си, ако той каже „в тази страна” вместо „в нашата страна”. А пък Елина не само не нахокала нахалника, но дори сама възприела неговата мръсна лексика. Че на всичкото отгоре написала в един форум „Рашка” с малка буква. Да не говорим, че в цитираното интервю тя обяснила, че иска да живее в Америка, защото „там има всичко”. Е това ако не е нож в гърба!

Изглежда, че проблемът с младежта, която не иска да живее в Русия, е много болезнен за властта. На това ми обърна внимание главният редактор на сайта на радиостанцията, за която работя. На този сайт публикувахме допитване, което преди това бяхме пуснали и по радиото. Въпросът, който зададохме, гласеше: „Какви са плановете на повечето Ваши познати до 30-годишна възраст - да напуснат Русия или да останат да живеят в родината?”. В течение на първия час резултатите бяха почти същите, както при допитването в ефир: 80% искат да напуснат, 20% смятат да останат. После обаче последва рязък скок на активността и в рамките само на един час резултатът се обърна наопаки. По същия начин беше фалшифицирано и гласуването в Туитър. Ние често задаваме и много по-остри въпроси, но на външните сили рядко им се налага да фалшифицират резултатите.

Добре, ще кажете: „либерална” радиостанция. Съвсем друго нещо са си официалните социолози от ВЦИОМ. В своето септемврийско допитване те зададоха един доста йезуитски въпрос: „Представете си, че умре Ваш далечен, богат роднина зад граница, който Ви остави къща и някакво скромно наследство. При това положение бихте ли заминали за чужбина, където да се установите за постоянно?”. Едва 51% от анкетираните на възраст между 18 и 24 години отговарят с твърдо „не”. И то при положение, че напоследък хората далеч невинаги отговарят честно на въпросите на социолозите и все по-често повтарят онова, което властта очаква да чуе от тях. Да, резултатите от допитването на ВЦИОМ не са присъда, но са ясен сигнал, че „бъдещето на нашата страна” не вижда никакво бъдеще за себе си в тази страна.

"Златните деца" на Русия

Дори когато физически остават на територията на страната, децата на днешните елити - на олигарсите и чиновниците - са дълбоко убедени, че имат право на свой собствен свят, на живот по свои собствени правила. Макар че практически имат всичко, те предявяват претенции за нещо повече. И на първо място претендират за правото публично и демонстративно да нарушават онези житейски нагласи и понятия, които би трябвало да са задължителни за такива наши богати съграждани. „Златната младеж”, която отрано и незабележимо поема вицепрезидентските постове в татковата банка или в уж частната петролна фирма, направо се побърква от мисълта, че - по думите на поета Гребеншчиков - няма какво повече да иска. Не че това е нещо ново - просто публичната демонстрация на това побъркване е опасна за властта, защото разклаща позициите на телевизионните пропагандисти.

Върти се слух, че на чиновниците е наредено да върнат своите деца, които учат в чужбина. Ако е вярно, това е твърде жалък опит да се запази някакъв фасон. И се получава доста нелепо, защото кой ли ще се съгласи да накаже собствените си деца. Когато в чужбина си купуват вили и дворци, а в Русия все по-често се говори за противобомбени скривалища, не е трудно да се досетим, че сред елитите дори и представителите на по-възрастното поколение вече не са уверени в бъдещето на своите деца в Русия. И затова се опитват да ги укротят: дечица, молим ви, ако искаме да запазим всичко онова, което имаме - дръжте се малко по-кротко. Че ни става все по-трудно да обясняваме поведението ви пред началниците и населението.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

39

данван

20.02 2017 в 14:18

Добро утро - в газостанцията живот няма

77927

36

El Commandante

29.10 2016 в 10:57

Аз блях в жените в публиката, казаха ли нещо интересно?

13214

35

XR4

29.10 2016 в 02:02

Чичо,тва беше добро!

12319

34

Чичо ви

28.10 2016 в 22:24

:) Нещо свежо...

https://www.youtube.com/watch?v=fTMcHWepSEE

12738

32

Mr Hivaga

28.10 2016 в 01:47

Отворих Дойче веле ето така да видя какво пишат, видях няколко негативни статии за Турция, няколко за България и всичко останло колко е зле в Русия. После реших да проверя на какво ниво е образованието в Русия все пак в статията се говори за деца без бъдеще и тн. намерих ,че 2013 са били

"Russia is the most educated country in the world, according to the latest figures from the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), followed by Canada and then Japan." http://www.ibtimes.co.uk/

каквито и падения да се преживели до днес явно нещата не са толкова зле за младите, колкото ДВ ни убеждава. Е децата олигарси явно имат по-високи изисквания :)

13214

31

XR4

28.10 2016 в 00:41

"...на мига ше се съгласиш с мен че страната се развива в правилна посока..."
Разбира се!Вече не 98% , а само 90% от парите минават покрай държавния бюджет...и веднага се усеща.А ако ги докара до 80% ....эээээх!

77927

30

El Commandante

28.10 2016 в 00:29

Мога да ти кажа каква е разликата в положението на обикновения човек в Русия преди Путин и сега.
Поствал съм го хиляди пъти тука, разликата е ОГРОМНА, но честно мързи ме сега отново да търся точните цифри, намери си ги сам и ако си сто про непредубеден, на мига ше се съгласиш с мен че страната се развива в правилна посока.

Далеч не е цвете, разбира се, но прави крачки накъдето трябва.