Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Моментална оставка на Цацаров

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 декември 2016 в 10:332139312

Излезе докладът от проверката на прокуратурата. Въпреки всички дипломатичности и балансирани замазваници (които вече бяха използвани от всякакви слузести медузи по медии и държавни институции за изопачаване на съдържанието му), присъдата е ясна. В средата на мандата на Цацаров, европейските прокурори констатират тоталната липса на борба с корупцията по високите етажи на властта и фрапантната безотговорност на главния прокурор и подчинените му пред обществото по модела „над мен е само Господ (но и Той е прекалено отвратен от мен, за да ми реагира)”.

По същество, докладът е каталог на мерки за въвеждане на отговорност и външен контрол, чиято сума представлява програма за преучредяване на прокуратурата на основата на изцяло нов модел на функциониране и взаимоотношения с обществото и останалите институции.

В превод от еврократски, експертите, между другото, препоръчват:

- Създаване на специална парламентарна комисия за надзор над главния прокурор, пред която той да се отчита най-малко веднъж на три месеца;

- Уреждане на механизъм за отстраняване и независимо от прокуратурата разследване срещу главния прокурор при наличието на данни за престъпление (ау, преврат срещу Цацаров!);

- Засилване на съдебния контрол върху прокурорските актове;

- Създаване на външен за прокуратурата инструмент за контрол на качеството на работата по конкретни дела с участието на чуждестранни прокурори (висша форма на доверието е не просто проверката, а чуждестранната проверка);

- Създаване на вътрешна система на ясно носене на йерархична отговорност, залагане на конкретни цели (targets) в работата на всеки прокурор и обвързването им с реални атестации, отварящи възможност за дългоочакваната раздяла с една част от прекалено многобройните ни прокурори на основание системно несправяне с работата;

- Създаване на независима от главния прокурор структура за разследване на корупцията по румънски модел;

- Пълно елиминиране на предварителните проверки (мале, какво светотатство!);

- Въвеждане на реална прозрачност и – на първо място – публикуване на апокрифните скрижали на вътрешните писма, инструкции и прочее умотворения, които често отменят НПК, Конституцията и ЕКПЧ.

Проверяващите констатират, че прокурорската квота във ВСС не може да бъде реален коректив на главния прокурор, защото е доминирана от персонално зависими от него членове (ама, моля ви, какво значение има това досадно разпределение на квотите!?!). Препоръката за изграждане на ясна йерархична отговорност в прокуратурата в противовес на наложената от Велчев „децентрализация”, зад която се криеше единствено опит за бягане от отговорност и скриване на реалната власт, е напълно логична.

Ясно се препоръчва независимо разследване на Яневагейт и се споменава липсата на разследване на записите от Банкя (ау, преврат срещу Цацаров и Борисов!).

Когато в средата на мандата си като главен прокурор получиш подобна епикриза изходът е само един – моментална оставка. Цацаров обаче се е вкопчил в тапицирания си стол зад тапицираната си врата и никога няма да си тръгне сам.

За всяка една от тези препоръки, в една или друга форма, съм работил преди, по време и след министерстването си. И срещу всяка от тези препоръки Цацаров, Пеевски и всякакви техни пионки водиха и ще водят тотална война. И понеже след краткото замазване по Пеевските медии, пак ще се пишат масали как аз съм повлиял на съдържанието на доклада, пояснявам – от текста личи ясно, че, ако имаше начин, не особено смелите евро-експерти биха били щастливи да не правят тези препоръки. Почти всяка от тях е обраснала с всякакви уговорки, балансиращи квалификации и, тук- там, откровени недомислици. Просто не са имали къде да ходят. И това ние го знаем най-добре: положението е преминало всякакви граници на търпимост. Повече от това от „Брюксел” не можем да очакваме – до тук бяха.

От тук нататък сме само ние. И въпросът за нас е как да си гарантираме, че в следващия парламент ще има кой да води реалната тежка война за това, тези препоръки да бъдат приложени реално, а не да бъдат замазани с поредните имитации.

Коментарът на бившия правосъден министър Христо Иванов е публикуван на профила му във фейсбук.
Badblood

Рейтинг : 1079

22.12 2016 в 10:48 12
+ 1
- 0
Цацарoff би бил най-полезен с лимонче в устата на коледната трапеза...

Ваш: Сорос. Джордж Сорос.
Професор Балкански

Рейтинг : 76094

21.12 2016 в 17:15 11
+ 0
- 1
Сори, соросунгелите - по Конституция съдебната власт в България е "независима" от "законодателната" и "изпълнителната". Това е т.н. конституционен принцип за "разделение на властите".

Колкото и да риете, вашите господари от ЕК не могат да се месят във функционирането на българската правораздавателна система. Така че, забравете тея надежди-говежди за оставка на главпрокурора.
Андрей

Рейтинг : 1149

21.12 2016 в 16:50 10
+ 1
- 10
За да се случи това сме морално задължени пред сегашното и следващите поколения да дадем своя категоричен вот на "ДА, БЪЛГАРИЯ" !
Андрей

Рейтинг : 1149

21.12 2016 в 16:49 9
+ 1
- 10
За да се случи това сме морално задължение пред сегашното и следващите поколения да дадем своя категоричен вот на "ДА< БЪЛГАРИЯ" !
Кулин бан

Рейтинг : 1134

21.12 2016 в 16:29 8
+ 0
- 0
№1, Както виждате, обществото се е самосезирало да направи Борисов почетен гражданин на Хитрино. Самосезиране спрямо Цацаров скоро няма да видим, за съжаление…

Склонен съм да отчета неуспешен национален опит за модернизация на обществото. Потурите се завръщат…
Ал Кин

Рейтинг : -3817

21.12 2016 в 14:36 7
+ 13
- 10
"Българската прокуратура е независима институция"

С тази мантра Те ще търсят Спасение.
И пищят. Значи Пътят е верен, господа съдебни заседатели.
Професор Балкански

Рейтинг : 76094

21.12 2016 в 13:38 6
+ 0
- 6
Джизъс Айванов, козяшкият обслужващ персонал на колониалната пиндоска администрация, с нови "прозрения свише".

Българската прокуратура е независима институция, и слава Богу, не е подвластна на дребни еврогейски чиновници, пишещи подобни пасквили, под гръмкото название "Доклад".

Аре у лево, либерастка паплач!
glas1996

Рейтинг : -57

21.12 2016 в 12:06 5
+ 8
- 1
Европата нека си пише, аз пък си спомних за един цензуриран филм от соца - "Кит", ако и да е създаден през 67 години на миналия век е чудесна илюстрация на живота и днес и нищо чудно, нали все те БКП - ДС отрочетата са на власт, та и дребната съдийска цаца мина през няколко инстанции и вече е огромен дебел и мазен кит, за който харпун на територията на червената мафия няма, а и да има КОЙ ще го забие в гнусното туловище, планктона си трае смирено и чака кита и акулите около да се самоизядат, ама де таквоз чудо?!
Какавидков

Рейтинг : 2667

21.12 2016 в 11:28 4
+ 23
- 10
Кънев да не кемперува някъде?
Gaijin

Рейтинг : 1116

21.12 2016 в 11:24 3
+ 16
- 0
Ех, господин Иванов, както е казал Алеко Константинов: "Хич, бай ти Ганьо опозиция става ли!"
Така и преялият с власт и влияние Цацаров няма да си подаде оставката. Той има още поръчки за изпълняване.
Членът на БКП още от казармата Сотирчо, а после дребно съдийче в провинцията, не се е напапкал, а онези, които го издигнаха, няма лесно да се раздделят с него.
Народът трябва да излезе и да наложи изхвърлянето му. Както и на другите шопари.
 
Още от : Коментари
27 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.