Който Изборен кодекс пипа, от Изборен кодекс умира

Владимир Йончев 21 април 2016 в 17:28 14227 16

През 2001 г. управляваха ОДС. За всеки здравомислещ човек беше очевидно, че Царят ще ги помете на изборите, но някой излъга сините, че имат шанс да го бият, ако направят малко изборни измами.

Сините организираха 2 формации менте, които наподобяваха името на НДСВ. Едната я регистрира роднина на Евгений Бакърджиев, тогавашният Цветан Цветанов, ако сте забравили страшния някога специалист по избори.

И двете партии спечелиха между 2 и 4% и отнеха около 5% гласове за Царя.

В резултат на това Царят закова 120 депутати и беше обречен да управлява с ДПС, които се погрижиха да изгори всички мостове към СДС.

През 2009 г. някой излъга Сергей Станишев, че с малка промяна в Изборния кодекс може да бие набиращия сила ГЕРБ на Бойко Борисов. В Изборния кодекс беше записано, че 209 депутати се избират пропорционално, а 31 се избират мажоритарно - по един от многомандатен избирателен район.

Иван Костов, тогава верен съюзник на Бойко Борисов, но най-вече препатил от глупостта на собствените си съветници, каза, че точно тази промяна дава шанс БСП да бъдат изметени. И точно тя ще е разликата между крехка победа на ГЕРБ и пълно мнозинство на десницата срещу Тройната коалиция.

От тези 31 мандата, с които Станишев беше изчислил, че ще запази властта си, ГЕРБ спечели 28, ДПС - 3, БСП - нито един.

Така вместо 100, ГЕРБ взеха 115 депутати. Е, не стана, както си го мислеше Костов и не пожелаха да управляват с него. Напазаруваха си "независими" и златният пръст на Волен ги крепеше, както по-късно щеше да крепи правителството на ДПС и БСП.

Веднага след като дойде на власт, Бойко Борисов обеща, че ще промени Изборния кодекс веднага, много преди избори, за да не го обвинят, че го прави конюнктурно.

Както обикновено между обещанията му и действията му връзка нямаше. За местните избори нищо не направи - неговите депутати мъкнеха чували с бюлетини и породиха обосновано предположение (влюбен съм в тази фраза на Цв. Цв.) за фалшифициране на резултата.

След скандала и достатъчно навреме Кодекс почна да се прави. Възложиха го на Фидосова. Тогава драмата беше да има или да няма преференциално гласуване. То беше предложение на ГЕРБ. Уплашени да не уволнят самата Фидосова по този начин, ГЕРБ застанаха срещу собственото си предложение. Фидосова мота Кодекса до последния момент и той пак беше гласуван точно преди изборите. Вместо преференциално гласуване се предвиждаше гласуване по тъмна доба, ограничаване на правата на избирателите, куп вратички за злоупотреби...

А, и да не забравим - поръчаха се ксерокси за всяка секция, които Цветан Василев трябваше да достави. В деня на изборите ксероксите или не работеха, или комисията не знаеше как да работи с тях, резултатите се брояха и преправяха по малките часове на нощта. Но Цветан Василев си взе парите.

Кодексът на Фидосова не беше радикално сбъркан. Само остави усещането за нечистоплътност заради дребни вратички за злоупотреби, отворени в последния момент.

Последва скандалът в Костинброд. Дали той беше истински или измислен, сега няма да тълкуваме. Но имаше благодатна почва. Вие какво бихте си помислили, ако Фидосова ръчка със сръчните си ръчички по изборното законодателство в последния момент? Вероятно това, което повечето хора си помислиха.

Така умрялото БСП възкръсна и му се отдаде исторически шанс да състави правителство, макар и в коалиция с ДПС.

Още от втория ден БСП възложи на Мая Манолова да пише Изборен кодекс. Тя на практика предложи леки редакции на Кодекса на Фидосова. ГЕРБ обаче бламираха всички текстове, които самите те бяха вкарали в предишния Кодекс. Следваха заседания, обществени обсъждания. Разгеле, някак си се постигна да има преференциално гласуване.

От Кодекса на Мая най-лошо си изпати БСП. Никому неизвестният младеж Момчил Неков (Любимец 15) се падна номер 15 в бюлетината на БСП, която също беше номер 15, пренареди класирането и стана повод за вица, че БСП се е преместила от "Позитано" 20 на "Позитано" 15.

Сега депутатите, дори от управляващата коалиция, разправят, че работата с Фидосова и Мая Манолова била удоволствие в сравнение с работата с Данаил Кирилов. В прокарваните от него поправки толкова липсва смисъл и здрав разум, че няма смисъл да се разглеждат една по една и да се обсъжда коя е най-глупавата. Кодексът на Кирилов е илюстрация на фразата на Сталин, че няма значение кой как гласува, важно е кой брои резултата. Прави се единствено с илюзията, че както и да гласува народът, трябва ГЕРБ да излезе победител.

Пичове, не помните ли как народът ви изгони с камъни заради селските ви хитрости преди 3 години?

Не помните ли как същият този народ ви върна на власт, защото правителството на Орешарски не беше това, за което гласувахме.

Помните. Защо се ебавате тогава? Защо мислите, че при служебна победа ще можете да управлявате в среда на недоверие и омерзение?

Няма да коментирам дали референдумът на Слави е добър или лош. Аз самият имам големи резерви към въпросите в него. Но селският номер, с който се опитахте да го обезсмислите, ще се обърне срещу вас.

И нека още отсега се хванем на бас, че на референдума на Слави, когато и да е той, ще има повече гласували, отколкото на изборите за президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

16

66

24.04 2016 в 23:43

далаверисти , а не принципни юристи като пишат глупости се умотават яко.
некакви хитреци модел "андрешко" пишат избирателния кодек и затова все боза става.

13249

14

лекар

21.04 2016 в 22:41

пак заедно, синхрон... само се чудя дали сте едно човече с раздвоение, или две половинки??? за айпитата ги разправяй на ушанката на половинката си. а речта не е литературна и на руски. нещо друго на руски знаеш ли?

63994

13

Red or Dead

21.04 2016 в 22:00

@El Com....тееба в простия фелдшер....“““


Дори и фелдшерите биха се обидили;)Аз съм склонен на сравнение като санитар в психиатрия, някак това ми навяват дебилните му постчета, има и нещо като воайорство, защото забелязвам едно дебнене в темите и “изхождане“ не по темата а по нашите коментари!?!
Не съм “лекар“ ама ми намирисва на извратено воайорство.Както и да е, отделих му незаслужено много думи.

“Върви им рейтинга...“.......ох, какой же ИДИОТ...Ами за какво ми е рейтинга, ако пък толкова го напъва......да пиши и той, явно за воайорство няма точки.......Да иди ты нахуй....“лекар“

77927

12

El Commandante

21.04 2016 в 21:29

@лекар: Епа питай Йончев дали са еднакви айпитата,тееба в простия фелдшер....

12779

10

българин

21.04 2016 в 20:58

Историята ни учи, че никой не се учи от историята.

17439

9

мнение от IP

21.04 2016 в 20:47

Имам остро усещане, че някакви хора в парламента мислят само как да ни затруднят и игнорират. Това е тегаво и се надявам да им се отрази на следващите избори. А референдумът на Слави не може да бъде добър или лош. Важното е да го има и да е валиден.

13249

7

лекар

21.04 2016 в 19:44

може и да греша, но едно мъъъничко съмнение ми нашепва: дали "el com." и "r. or d." не са половинки? или дори едно? така сладко си гукат, като мишок с ръчичката си пред порносайт. че и рейтинга върви...това ми е познато от повечето бг дрън - дрън кьошета. сквенословията не ме смущават, все пак се занимавам с медицина...пазете си здравето.