Как изчисляваме мандатите, ако не знаем колко е населението?

Антоанета Цонева 25 март 2014 в 18:19 9750 15

Антоанета Цонева
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева,

Институт за развитие на публичната среда

Информацията, че резултатите от преброяването не са коректни, поражда въпроси, свързани с начина на взимане на решения, отнасящи се до изборите.

Броят на населението има ключово значение за разпределението на мандатите по райони при провеждането на парламентарни избори.

ЦИК определя броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район (МИР) въз основа на "единна норма на представителство" за цялата страна, в зависимост от броя на населението.

Единната норма на представителство се образува като се раздели броят на населението на 240 – колкото са депутатите. С полученото число се разделя броят на населението по райони и така се определя броят на мандатите за съответния район -т.е. колко депутати откъде влизат. При неверен брой на населението се изкривява регионалното представителство, тежестта на мандатите и т.н.

Нивото на некомпетентност в България стигна невероятни висини. Как се управлява държава, която дори не знае колко е населението й? Освен това, броят на европейските депутати за всяка държава държава - член на ЕС е приблизително пропорционален на нейното население.

За изборите 2013 г. ЦИК е получила писмо с данните от Националния статистически институт с писмо № 37-00-4 от 28 февруари 2013 г. (вх. № 171 от 01.03.2013 г.) и приложението към него, съдържащо данните от преброяването на населението от 1 февруари 2011 г. Интересно да видим вътре какво пише.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!