Българската мафия е основен източник на трафик на хора към ЕС

DW 27 септември 2015 в 16:52 8461 10

Бежанската криза завари престъпните български групировки добре подготвени - те имаха богат опит и можеха да прекарат през границата всичко - което си пролича и в сегашната криза с бежанците, отбелязва агенция Франс прес, цитирана от "Дойче веле".

Камионът, в който през август в Австрия бяха открити 71 мъртви мигранти, имаше унгарски регистрационни номера и носеше фирмения знак на словашка птицекланица. Но петима от задържаните по случая шестима души бяха български граждани. За следователите нямаше никакво съмнение, че си имат работа с организирана престъпна групировка, пише агенцията.

Българските трафиканти - опитни "професионалисти"

Българската мафия е сред основните играчи в печелившия бизнес с прехвърлянето на хора. Много често трафикантите не дават пет пари за това, дали "товарът" им още е жив. България е членка на ЕС и играе ролята на мост между Турция и другите страни от общността. Бежанската криза завари престъпните български групировки много добре подготвени - те вече бяха натрупали богат опит и можеха да прекарат през границата всичко - от хероин до фалшиви чанти "Gucci".

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ България е посочена като един от основните източници за трафик на хора към ЕС. Корумпирани държавни служители си затварят очите за трафика на хора, жени и деца биват превръщани в сексуални роби, инвалиди са принуждавани да просят по улиците на големите европейски градове, а бедни хора са подлагани на принудителен труд, се посочва в доклада.

Вълната от бежанци, бягащи от войни, бедност или политическо преследване, дори вдигнаха сериозно мизата, пише по-нататък агенцията. "Много лесно пътищата за трафик на нелегални стоки се трансформират в канали за прехвърляне на бежанци, които се намират в безизходица и си готови да поемат голям риск", е цитирана Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Подкупи край граничната бразда

Според репортажа това, което дава предимство на българските трафиканти, е че страната е член на Европейския съюз, поради което не им трябват визи за разлика от турските трафиканти.

От началото на годината на Балканите са пристигнали повече от 340 000 бежанци. Повечето от тях избират маршрута през Гърция и страните от Западните Балкани към Северна Европа. Това позволява на организираните престъпни банди от България да работят задкулисно и далеч от границите на своята страна. Изследване на телевизия "Нова" показа, че бежанците, пристигащи от Истанбул, плащат на трафикантите за целия маршрут средно по около 9 000 евро на човек. Прехвърлянето през граничната бразда струва 800-900 евро. Срещу подкуп от 250-300 евро български граничари са готови да си затворят очите.

Рискът, трафикантите да бъдат заловени, е твърде малък. От началото на годината в България са били задържани само 283 души за трафик на хора, но повечето от тях се отървават с леки присъди – като парични глоби до хиляда лева или няколко месеца лишаване от свобода. Наскоро българският парламент прие по-строги наказания за трафик на хора - до 10 години затвор и глоби до 30 000 лева.

Накрая Франс прес припомня, че България е най-бедната страна в ЕС, в която средните месечни доходи са от порядъка на 400 евро. А това стимулира обикновените хора да търсят други начини да припечелват нещо отгоре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!