Американец спечели в Доломитите, Дюмулен запази розовата фланелка

OFFNews 25 май 2017 в 19:44 2723 0

Американецът Тиджей ван Гардерен от ВМС спечели 18-ия етап от Обиколката на Италия, а холандецът Том Дюмулен от Сънуеб запази аванса си от 31 секунди пред най-близкия преследвач Наиро Кинтана на върха във временното класиране, след като издържа с "отличен" теста в Доломитите.

Ван Гардерен преодоля разстоянието от 137 км между Моена и Ортисей в Доломитите за 3 часа, 54 минути и три секунди. На финалната линия той се пребори за победата с Микаел Ланда от Скай, който загуби втори спринт след Бормио.

Етапът със своите пет изкачвания, две от които от първа категория, беше идеален за преследвачите на лидера Дюмулен Наиро Кинтана и Винченцо Нибали да съкратят аванса му, а защо не и да го изпреварят. Голямото трио обаче успя да се неутрализира взаимно и завърши с равно време на близо минута след победителя Ван Гардерен.

Французинът Тибо Пино направи страхотен етап и завърши трети, като съкрати с близо минута изоставането си от триото Дюмулен - Кинтана - Нибала на върха. Пино направи удара си в последното изкачване и има реален шанс да се качи на подиума.

От тримата на върха Кинтана прояви най-голяма активност. Той пробва атаки на два пъти, включително и на последното изкачване, но всеки път беше "прихващан" първо от Дюмулен, а след това и от Нибала, и накрая се отказа. И тримата бяха част от група от 19 бегълци, в която се случиха и основните драми в етапа. Нибала беше подкрепян от съотборника си Константин Сивцов, докато Кинтана можеше да разчита на двама - Винер Анакона и Андрей Амадор. Дюмулен обаче отлично се справи с атаките на съперниците си на Пасо Гардена, а в последното изкачване и сам пробва да се откъсне, но не успя.

"Изиграхме всичките си карти, но Дюмулен се защитаваше много добре. Беше невъзможно да се постигне нещо днес. Представянето ми беше наред, но въпросът е в това, че всички са в добра форма и нивото е много високо. Остават още два етапа, в които ще продължа с опитите да го изместя от върха", коментира колумбиецът.

"Чувствах се много добре. Не загубих време от Кинтана и Нибали. Те загубиха време от останалите претенденти, защото бяха изцяло фокусирани върху моето каране. Беше странна тактика, тъй като местата им на подиума сега са в опасност. Наистина ще се радвам да ги изгубят заради това каране", коментира Дюмулен. Днес ще бъде пробяган 19-ия етап между Сан Кандидо и Пианкавало с дължина 191 км.

Топ 3 на 18-ия етап
1. Тиджей Ван Гардерен (САЩ, BMC) – 3:54.04.
2. Микаел Ланда (Испания, Sky) – със същото време
3. Тибо Пино (Франция, FDJ) – +0.08 секунди

Топ 3 на временното класиране
1. Том Дюмулен (Холандия, Sunweb) – 80:00.48часа
2. Наиро Кинтана (Колумбия, Movistar) – +0.31 секунди
3. Винченцо Нибали (Италия, Bahrain-Merida) – +1.12 минути

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови