Препоръчваме ви: Пролетният базар на книгата отвори врати

OFFNews 23 май 2017 в 14:34 3593 0

Снимка Асоциация "Българска книга"

На 23 май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна най-голямото книжно изложение у нас за сезона – Пролетният базар на книгата.

В НДК председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров и официалните гости на церемонията - столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.министърът на културата Амелия Гешева, спортистите Стефка Костадинова и Валентин Йорданов и директорът на Националния център на книгата Михаела Петрова, откриха официално Пролетния базар на книгата.

Веселин Тодоров, Стефка Костадинова, Йорданка Фандъкова, Веселин Йорданов и Амелия Гешева (отляво на дясно)

Веселин Тодоров обяви, че за пореден път броят на изложителите е по-голям от предходната година. Новите изложители са млади или малки издателства, които тепърва ще се разрастват и придобиват популярност.

Той изрази надежда, че неприятните страни на ремонтните дейности в НДК са преодолени, така че изложителите и посетителите да се чувстват удобно.

В рамките на Пролетният базар на книгата може да разгледате щандовете на 120 изложители, разположени на три етажа на площ от над 1100 кв.м. Ще се проведат и 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов и др.

В Мраморното фоайе вече е разположена изложбата „Под езика“ на художника Дамян Дамянов – 30 идеограми, посветени на всяка буква от българската азбука със закодиран смисъл в тях. Официалното откриване на изложбата е на 24 май от 14 часа.

Йорданка Фандъкова определи София като „четящ град“, в който ежедневно се провеждат събития, свързани с книгите и четенето. През следващите дни по случай празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се проведат общо 55 събития. Празничният ден ще започне с обиколка с ретро трамвай, който ще се превърне в читалня. Цел на всички акции е да насърчат хората да четат, да бъдат активни. По традиция на празника Столична община ще подари книги на училищните библиотеки.

Стефка Костадинова и Валентин Йорданов също така ще представят юбилейни албуми, посветени на спортните им върхове.

Михаела Петрова разкри, че с работата си през последните 2 години НДК е успяло да привлече вниманието на творците в модерното изкуство и гостите на базара на книгата ще могат да се насладят и на арт инсталацията „Над духа бдим“ - въздушната инсталация е дело на Беляна Бокова, а графитите, които маркират къде има ремонтни дейности, са на визуалните артисти от SAT Gallery.

Работно време на базара е 23-27 май (вторник-събота) от 10:00 ч. до 20:00 ч. и 28 май (неделя) от 10:00 ч. до 19:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови