Новият роман на Елизабет Костова скоро и у нас

OFFNews 21 април 2017 в 10:59 4382 0

Снимка Издателство "Колибри"

Новият роман на Елизабет Костова, „The Shadow Land“ ("Земята на сенките"), поставя фокус върху съвременната история на България.

Ние все още сме обсебени от романи за двете световни войни или Студената война между Изтока и Запада, но все още има места с конфликти и жестокости, които се подготвят за по-тясно лечение или за трагедия, която неоправдано се пренебрегва.

Романът на Елизабет Костова поставя фокус върху съвременната история на България - първо фашисткия период, после комунистическия, сега олигархичния - умовете и телата на три поколения, белязани от спомени, които те никога не са искали да имат.

Книгата е криминален роман, но нито престъплението, нито престъпниците не се разкриват, докато бавното изгаряне на прозата окончателно върви към разкаяние.

Това, което изглежда случайно събитие, включващо млад американски учител по английски език, пристигащ на първия си ден със закъснение в София, столицата на България, се оказва по-значимо, отколкото главната героиня може да си представи. Тя бързо се преплита в живота и историята на едно семейство, което също несъзнателно крие тайни, които останалите искат да бъдат скрити.

В приказката за лова и това да бъдеш преследван, с малко улики, разпръснати изкусително през читателския поглед, книгата ни пренася по пътя на съвременна България, придобивайки усещането за очарованието на страхопочитателния пейзаж и древните сгради, но и все по-видимата бедност и лишения.

Историята на героинята, Александра Бойд, е разказана основно в трето лице. Но има и истории от първо - на хората, с които тя се среща. Героят, Стоян Лазаров, разказва собствената си история по време на пътуването, забавяйки темпото, но обогатявайки изобличаващата история.

Това е положителна история, възхваляваща родната щедрост на средния гражданин, лоялност към приятелите и семейството. История, чийто нишки подмамват с романтика, както с и по-непрозрачни примери за героизъм, независимо от мрачните обстоятелства в съвременна Източна Европа.

Това е предупреждение към всички нас за защита на демокрацията, която твърде често приемаме за даденост.

Световната премиера на „The Shadow Land” беше през април 2017 г. Българското издание ще излезе под знака на издателство „Колибри“ през есента в превод на Надежда Розова и ще бъде официално представено в София в присъствието на авторката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови