Защо не е нарушение да купите билет на една цена, а от картата да ви вземат повече

Александра Маркарян 27 май 2017 в 12:16 14163 1

Нарушават ли авиокомпаниите правата на клиентите си като обявяват една цена на самолетния билет, а накрая от кредитната карта на купувача се изтегли по-голяма сума?

OFFNews се обърна към Европейския потребителски център, който е към Комисията за защита на потребителите, с този въпрос по повод писмото на читателката ни Диана Георгиева, в което тя разказа, че към първоначалната цена били добавени 35 лева.

Правата на потребителите не са нарушени в този случай, категорични са обаче от Европейския потребителски център - България и обясниха защо.

"Авиокомпанията предоставя информация за цената на полета във валутата на държавата, откъдето тръгва полетът​. Когато пътникът плати в различна от тази валута, банката превалутира това плащане. Тоест сумата, начислена по кредитната карта, е по-висока от крайната цена, посочена в потвърждението или фактурата, именно поради курсовите разлики (които се начисляват от банката посредник)​, а не защото компанията получава по-голяма сума. Информацията, предоставяна от авиокомпанията, не е заблуждаваща и не може да се счете за нелоялна търговска практика", се казва в отговора на директора на ЕПЦ Игнат Арсенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Pavlin Simeonov

05.07 2017 в 13:17

Пълни глупости! Покажете писмото, иначе излиза, че КЗП никога не са купували самолетен билет и не знаят какво говорят.
Цената е или в местна валута, откъдето тръгва полетът, или в чужда след превалутиране ОТ АВИОКОМПАНИЯТА. Никога, абсолютно никога не съм плащал различна цена от тази, за която съм си купил билет. Дори пътникът да избере да плати в чужда валута, ако банката ще му предложи по-добър курс отколкото авиокомпанията (плюс таксата за това), той предварително знае колко ще му излезе, тъй като банката използва курса за деня, в който е заявена транзакцията, не когато е излязла в извлечението, което обикновено става след 2-3 работни дни. В зависимост от картата и банката, в изчакващи транзакции стойността се появява веднага, като после тя просто се мести в банковото извлечение.
Така че е НАПЪЛНО НЕЗАКОННО да сключвате сделка на една цена, а да платите повече. За глупост се плаща обаче. Глупост е да не знаете какви са ви курсът и таксата за превалутиране.