Vivacom свалят неустойката при предсрочно прекратяване на договора под натиска на КЗП

OFFNews 24 октомври 2014 в 16:07 24008 4

Vivacom (БТК) намаляват размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договор по искане на клиента след преговори с Комисията за защита на потребителите, съобщиха от КЗП. Заради неравноправната клауза в общите условия на всички мобилни оператори от КЗП заведоха и колективен иск срещу тях.

Още през август 2014 г. КЗП предупреди всички телекоми, че нарушават закона с налаганите от тях неустойки при предсрочно прекратяване. В резултат от БТК са предложили промени в общите си условия и размерът на неустойката няма да надвишава 6 месечни такси при стандартен абонамент. Практиката досега е налагане на неустойка, равна на месечната такса до изтичане на договора (той може да бъде 12- и 24-месечен).

Ако абонатът обаче е купил мобилен телефон или друго устройство с отстъпка заради сключването на договор по съответния план, той ще трябва да доплати разликата между стандартната цена и платената от него.

Промените могат да влязат в сила от 1 май 2015 г.

Отложеният срок е заради необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите, пишат от КЗП.

От тази дата "Виваком" ще промени и общите условия и индивидуалните договори.

КЗП продължава колективните искове относно намаляване размера на неустойките в договорите на останалите оператори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови