Съдът забрани на търговците да крият, че продават рециклирани мобилни телефони

Александра Маркарян 17 май 2016 в 13:24 5399 0

Съдът забрани на търговците да крият от клиентите си, че им продават рециклирани мобилни телефони.

Върховният административен съд излезе с окончателно решение, което потвърждава решение на Комисията за защита на потребителите. С него КЗП определя като нелоялна практика изписването само на чужд език (най-често на английски) на съобщението, че дадено продавано устройство е рециклирано. Обикновено върху апарата е поставен надпис „RFB” или “PRE-OWNED”.

В конкретния случай санкционираният търговец (една от двете най-големи вериги за черна и бяла техника у нас) е бил санкциониран от КЗП преди година и е обжалвал решението ù пред ВАС.

Мотивите на съда при потвърждаването на решението на КЗП са, че с тази практика търговецът е предоставял неясна и неразбираема информация (на чужд език) относно обстоятелството, че предлаганият продукт не е в изцяло ново състояние, с което е възможно да подведе клиента и да повлияе на решението му за покупка.

Съдът забранява на търговеца да прилага тази практика в бъдеще. На нарушителя е наложена санкция от 1000 лева.

Окончателното решение на ВАС по този въпрос поставя преграда и пред останалите търговци за подобна практика и би улеснило значително потребителите при следващи дела заради подобни нарушения.

Освен това влизането в сила на потвърдената от ВАС заповед на КЗП дава право на потребители, които са купили апарат с надпис „RFB” или “PRE-OWNED”, без превод на български, да го върнат на търговеца и да получат обратно парите си. Ако това им бъде отказано, те биха могли да потърсят правата си в съда, като се позоват на произнасянето на ВАС по казуса.

Когато започна работа по случая, КЗП информира и отправи предупреждение към гражданите, че в търговската мрежа се предлагат рециклирани телекомуникационни устройства, като търговците не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови, припомнят от Комисията. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) информацията за съществените характеристики на предлаганите стоки следва да бъде на български език. Експертите на КЗП насочиха вниманието на гражданите върху това, че продуктите попадат в категориите „REFURBISHED” и “PRE-OWNED”, когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници. Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или „обновени”. Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт с цел да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност. За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, обаче, те следва да бъдат ясно и разбираемо информирани относно обстоятелството, че им се предлага рециклиран продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови