Максималната глоба от 10 000 лв. за туроператора, изоставил деца в Испания

OFFNews 21 юли 2015 в 15:36 3047 3

Максималната глоба от 10 000 лева наложи Комисията за защита на потребителите на туроператора, изоставил българските ученици в Испания.

Нарушенията са свързани с липсата на важна информация в преддоговорните отношения, както и с несъответствието между поетото като ангажимент от туроператора и случилото се на място по време на екскурзията, съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред БНР.

От началото на летния сезона са се увеличили проверките и леко са се намалили нарушенията, отчете Маргаритов.

Заради липса на категоризация временно са затворени около 20 туристически обекта по Черноморието, предимно заведения. Още толкова заповеди са издадени за временно спиране на атракциони и различни съоръжения, разположени в аквапаркове и увеселителни обекти в страната.

Оплакванията в приемните на КЗП по морето са свързани предимно с липса на съществена информация относно експлоатацията на различни съоръжения, които са на разположение на туристите на плажа. Тази година инспекторите констатират, како срещани и през други години нарушения като отсъствие на информация за допълнително предлаганите услуги в хотели и липса на цени и грамажи в менютата на някои заведения, също и неосигуряване достатъчно добър достъп на хора с увреждания до туристическите обекти, поради липса на рампи, инвалидни колички и задължителната по закон ниска част на рецепцията.

От началото на сезона са извършени около 2000 проверки в туристически обекти, при които са съставени актове за около 170 нарушения. Всеки месец в КЗП постъпват над 1000 жалби и сигнали, които касаят дейността на различни икономически оператори, с които потребителите имат ежедневни съприкосновения – големи вериги, мобилни оператори, туристически обекти, комуникационна техника, битови уреди и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!