КЗП се самосезира за периода за отчитане на сметките за тока

OFFNews 24 декември 2014 в 17:26 3773 0

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира по повод повдигнатата вчера на заседанието на Mинистерски съвет тема относно контрола върху електроразпределителните дружества (ЕРП) за спазването на сроковете за отчитане на месечните сметки за ток, съобщава пресслужбата на регулатора.

От КЗП изтъкват, че периодът на отчитане на количеството електрическа енергия, който е не по-дълъг от 31 дни, е изрично посочен в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, контролът по спазването на които е част от контрола за изпълнение на условията на издадените от ДКЕВР лицензии.

„В случай че има потребителски жалби в КЗП или ДКЕВР, че не се спазва задължението срокът за отчитане да не надвишава 31 дни, КЗП би могла да разгледа случая като прилагане на нелоялна търговска практика“, посочи Комисията.

По отношение на преноса, доставката и продажбата на електрическа енергия от ЕРП-тата регулаторът посочва, че правомощията му се свеждат до анализ на договорите с общи условия за предоставяне на услугата относно наличието на неравноправни клаузи в тях.

„Във връзка с тези правомощия експертите на контролния орган са анализирали общите условия на всички електроразпределителни и електроснабдителни дружества, които осъществяват дейност на територията на Република България“ отбеляза органът.

В резултат на осъществявания контрол КЗП има заведени няколко колективни иска срещу ЕРП-тата във връзка с установени неравноправни клаузи в общите условия към договорите за пренос и продажба на електрическа енергия. За по-голямата част от тях има окончателни решения на съда в полза на комисията, респективно – на потребителите. Единствено за исковете срещу ЕРП-тата по отношение на две неравноправни клаузи има произнасяне на първа инстанция, като се очакват окончателни решения на съда в полза на потребителите и за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови