Зеленогорски: Варна може да се превърне в първия град, производител на електромобили

OFFNews 08 март 2017 в 08:22 2535 3

Варна може да се превърне в първия град - производител на електромобили у нас, заяви Найден Зеленогорски, водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ във Варна, при представяне на листата на Реформаторите в морската столица.

Като приоритет в програмата за Варна той посочи създаването на научно-изследователски център към Технически университет – Варна, фокусиран върху развитие на програма за производство на електромобили. Найден Зеленогорски припомни евродиректива, според която до 2030 година по пътищата в Европа ще могат да се движат само електромобили и България трябва да е гъвкава по отношение на тази перспектива.

Според него чрез Техническия университет могат да се привлекат инвеститори във Варна, които да работят в областта на производството на електромобили.

В програмата „Общи усилия – сигурен успех за Варна“ е заложено и обезпечаване на единствения в България Институт по океанология при Българската академия на науките и в частност функционирането на кораба за научни цели „Академик“, каза той и добави, че РБ ще работи и за развитието на биоземеделието във Варненска област и връщане на административното управление на Североизточното държавно предприятие на горските стопанства.

Зеленогорски добави, че е ключово да се изравнят инвестициите в Северна с тези в Южна България, които сега са три пъти по-високи в полза на Южна.

В РБ имаме експертиза и воля за решаване на проблемите в сектор „Рибарство и аквакултури“, за по-сериозни мерки от държавата по обследване и почистване на речните корита и дерета, обследване и ремонтиране на диги и язовирни стени, подобряване на екологичната среда, както и специален план за устройство и развитие на варненското крайбрежие, каза той.

Сред приоритетите на Реформаторите за региона е и подкрепа от страна на държавата за Община Варна във връзка с домакинството на „Варна – Европейска младежка столица“.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

08.03 2017 в 10:42

Помним Ню-Васюки - световна столица на шахмата!

Поздрав!

14355

2

neverland

08.03 2017 в 09:09

Това за електромобилите и 2030-та година няма как да се случи.

Това за изравняването на Севера и Юга ме подсеща за старите идеи за подпомагане на инвестициите в различни региони.
Време е за стимулиране на откриването на нови производства и работни места в други региони освен столицата. Колко му е да отворят един аутсорснат кол център за рент-а кар в Плевен(да кажем), все ще се намерят едни 20-50 човека дето да говорят английски, а и 800-900 кинта няма да им стъпят зле на хората от региона.
Просто понякога се иска воля, ангажимент, занимаване…не всичко опира до даване на пари, понякога просто някой трябва да се размърда.

16008

1

Nik68

08.03 2017 в 09:09

Интересно от ТУ чували ли са за инициативата на Зеленогорски. И с какво на практиа саподкрепени изкаванията му.