ЦИК открива 307 секции в 71 държави за гласуване в чужбина. Засега

OFFNews 20 октомври 2016 в 15:23 3293 0

Снимка БГНЕС

Говорителите на ЦИК Александър Андреев, Камелия Нейкова и Цветозар Томов

307 секции в 71 държави ще бъдат открити за референдума и изборите за президент на 6 ноември. Това стана ясно от брифинга на Централната избирателна комисия днес. 

Информацията на ЦИК обаче идва ден след заседанието на правната комисия в парламента, която нанася корекции върху Избирателния кодекс в последния момент. Депутатите вчера решиха да отпадне ограничението за 35 секции в страни от Европейския съюз. При приемането на новите промени в парламента в срок, то е възможно броят на секциите в чужбина да нарасне. 

Също така след разговори между ЦИК и Министерство на външните работи на някои места в чужбина ще има повече от обявената една секция. Това ще се случи в градовете Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид и Виена. 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира и решението на властта в последния момент да кърпи Изборния кодекс. По думите му Централната избирателна комисия в рамките на своята компетентност прави и ще прави всичко за гладкия изборен процес. От ЦИК изразяват още увереност, че въпреки промените, организационен хаос няма да има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews