ЦИК има готовност да поръча машини за гласуване за всички секции

OFFNews 31 януари 2017 в 10:31 3081 1

Снимка БГНЕС

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова

Ако Върховният административен съд отмени решенията на ЦИК да има машинно гласуване в 500 секции, това ще бъде спазено. ЦИК ще изпълни решението на съда и ще организира процедура по провеждане на обществена поръчка за осигуряване на машини във всички избирателни секции.

Това заяви в "Денят започва" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На вчерашната пресконференция служебният кабинет също изрази готовност да увеличи план-сметката за изборите, за да бъде осигурено машинното гласуване.

Машинното гласуване вече не е експериментално, вотът ще бъде зачетен, уточни Нейкова.

Новият проект на Радан Кънев - "Нова Република" е отговорен за пращането на спора във ВАС.

ЦИК бойкотира машинното гласуване и застрашава честното провеждане на изборите, твърдят от "Нова република".

Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров внесоха жалба до Върховния административен съд. Според тях последното решение на ЦИК противоречи на Изборния кодекс и по-конкретно чл. 212, уреждащ именно машинното гласуване.

Централната избирателна комисия започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции от 2-ри февруари. Крайният срок е 8 февруари, каза още Камелия Нейкова.

До края тази седмица ще бъдат сформирани всички районни избирателни комисии. Листите за участие в предсрочните парламентарни избори трябва да се регистрират до 23 февруари.

От ЦИК препоръчват на българите в чужбина да подават заявления за гласуване по електронен път. По този начин техните данни ще бъдат включени в списъка и няма да се губи време за вписването им, което доведе до големите опашки при предишни вотове.

Машинното гласуване обаче ще бъде въведено частично. Сроковете сега са много кратки, тъй като изборите през март са извънредни, а не редовните през 2018-а година, обясни Камелия Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови