ЦИК глоби "Монитор" по сигнал на "Да, България"

OFFNews 19 март 2017 в 10:44 5155 5

Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби издавания от Делян Пеевски вестник "Монитор" заради статия срещу "Да, България". 

Установеното от ЦИК нарушение е свързано със статия, в която отново е поместена корицата на книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!" като илюстрация към статия "Дай, България опитва да запуши устата на Телеграф". Снимката е публикувана както на първа, така и на четвърта страница. 

Преди дни ЦИК спря разпространението на книгата, предлагана заедно с "Телеграф", заради нарушение на Изборния кодекс. 

В решението си по жалба на "Да, България" ЦИК приема, че публикуваната статия от в. "Монитор" "пряко се засягат честта и достойнството на кандидата за народен представител по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания, както и че със заглавието на статията "Дай, България опитва да запуши устата на Телеграф" се нарушават добрите нрави по смисъла на чл. 183, ал. 4 от ИК."

Според ЦИК използването на "Дай, България" е нарушение на забраната да се използват материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

"Това е така, тъй като с промяната на думата "Да" в съдържанието на името на коалицията с думата "Дай" се променят смисълът и значението, вложени в наименованието на коалицията, като по този начин се цели да се направят определени внушения на читателите на вестника", се казва още в решението.

Засега не е ясно в какъв размер ще е глобата, наложена на "Монитор". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

20.03 2017 в 18:21

Ха, пука им на Монитор. Много по-важно е хората да знаят с кого си имат работа. Факт е, че на Прокопиев партийката е създадена единствено с цел обслужва личните му интереси.

11480

4

Plagiat

19.03 2017 в 18:38

Професор Балконски,
ми преименувайте си Булгартабак на Дебелактабак...
или Дебелекташак... все едно.....
Подлизурко си..... нали?

42249

1

Denis Rizanov

19.03 2017 в 11:03

Абе тая книга станА много известна бе. Кой и е авторът? Откъде можем да си я поръчаме?
Такъв страх от една книга... И защо след като в книга били използвани неверни неща, засегнатите не осъдят авторите им съда?
За джасимчето има ли ред в нея?