След 5 г. може да се строи и в Южния парк, София е пред нова криза

OFFNews 02 март 2017 в 15:36 11092 2

Независимият кандидат за депутат Георги Кадиев обяви, че една от темите, които ще предложи за обсъждане в следващия парламент, ще бъде за реституцията на земеделски земи в градовете.

Той публикува карта, която показва частните терени в Южния парк, които по негови изчисления са около 320 декара.

По закон общината има още пет години, за да ги изкупи или собствениците им могат да започнат да искат да строят там, припомня бившият общински съветник в София.

В същото време, изкупуването им ще струва около 140 милиона лева, пресмята Кадиев, а в бюджета на Столична община за заделени 20 млн. - крайно недостатъчно дори само за Южния парк.

В същото положение са още над 1000 дка земи в целия град, пише лидерът на "Нормална държава" и прогнозира, че скоро София ще е изправена пред нова криза.

"Можем да я избегнем само със спешна намеса на държавата. Затова в следващия парламент ще предложа да се спре с продължаващата вече над 25 г. реституция на земеделски земи в градовете и да се обособи специализиран фонд за подпомагане на Общините при изкупуването на терени, отредени за озеленяване. Ако продължим да си заравяме главите в пясъка, след 5 години ще загубим една пета и от Южния парк", твърди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

1

Halo

02.03 2017 в 17:06

Този комундел може ли да каже проста сметка:
1. Имам 800 кв.м. място.
2. Строя на 400 кв.м. площ 5 етажа примерно (не че не може повече).
3. Колко ще ми платят като обезщетение за да остане така, както е в момента?