Реформаторите зоват Радев да преосмисли секциите в Турция

OFFNews 13 март 2017 в 15:20 3568 2

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиов да преосмислят отварянето на секции в Турция. За това настоява в своя позиция коалицията "Реформаторски блок - Глас народен". 

Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция във връзка с прецедентите за намеса от страна на турската държава във вътрешната политика на България, се казва в документа. От формацията настояват още: 

- МВнР ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България.

- Да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България.

- Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност.

За България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи, пишат от "РБ- Глас народен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

13.03 2017 в 16:35

РБ не беше ли една коалиция с участието на Касим Дал, който сега участва в една коалиция с турския посланик? Интересно как преди можеше да ядат от една копанка с протежетата на Ердоган, а сега станаха по ербап и от Прасьо Войвода.