РБ иска Герджиков "да се погрижи" за увеличението на учителските заплати

OFFNews 28 февруари 2017 в 15:43 2136 0

Димитър Танев

Когато ГЕРБ заявяват, че ще дадат 100% увеличение на заплатите на учителите, добре е поне отвоюваните 10% да бъдат дадени навреме.

Това коментира на среща с учителите в Стара Загора Димитър Танев, кандидат за депутат от Реформаторския блок. 

Той поиска служебният премиер Огнян Герджиков да вкара утре в Министерски съвет приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати. По думите му, ако това не стане утре, учителите ще си получат парите си чак в края на март.

Танев обясни и защо се случва в този момент забавянето. "То е резултат от неприетата Наредба за нормиране и заплащане на труда. И вместо министърът на образованието Николай Денков да мисли реваншистки ходове и единствено за усвояване на парите от Оперативната програма, нека се погрижи за нормалното функциониране на системата. Защото от лъжи и интриги очевидно изпуска основните си задължения. Цената я плащат учители, родители и деца", каза Танев. 

РБ е за националата надпартийна политика за увеличаване заплащането на учителите. Разходите за образование трябва да скочат от 3.6% до 4.5% от БВП. Програмата на РБ го гарантира. Те са за политически консенсус по темата, така че разходите за образование да нараснат с 1 милиард, което устойчиво ще гарантира достойното заплащане.

Учителите, които се занимават с деца със СОП, коментираха последните промени в Закона за образование.

Бяха обсъдени проблемите на такива деца и ресурсните учители, свързани с мястото им в общообразователното училище, липсата на учебници, липсата на съвременна техника. Освен за учителски заплати, държавата трябва да се ангажира с допълнителна адекватна грижа за деца със СОП, каза Танев.

Техните проблеми са част от големия проблем с неграмотността. В този смисъл не бива да затваряме очи и пред ромската неграмотност и на всякакви други маргинализирани групи. РБ обявява война на неграмотността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови