Победителят на 25 май зависи от резервните гласове на ГЕРБ

OFFNews 22 май 2014 в 11:12 6196 9

Избори

При ниска избирателна активност победителят на 25 май вероятно ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогноза на „Галъп“ за предстоящия вот.

Резултатите на агенцията почиват на данни от изследвания, експертен анализи и политологична оценка.

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ на 25 май. Дали партията на Борисов ще спечели евроизборите, зависи от мобилизацията на привържениците му.

„Галъп“ посочва, че ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани.

Според „Галъп“ ДПС си запазват твърдо третото място с около 400 000 гласа.

На четвърта позиция ще бъде „България без цензура“.

„Галъп“ прогнозира, че за Бареков ще гласуват около 200 000 души.

От агенцията посочват, че при запитванията привържениците на Бареков са колкото тези на ДПС, но избирателите на Лютви Местна са по-мобилизирани от тези на ББЦ.

Според прогнозата на „Галъп“, ако тенденциите в предизборната кампания се запазят, това ще бъдат четирите парти, които ще прескочат прага за влизане в ЕП. В цифрово изражение бариерата ще е около 150 000 гласа.

Под чертата, но с шанс да я преминат, са АБВ и Реформаторският блок, които събират около 100 000 гласа според прогнозите на социолозите.

„Влизане на „Атака” и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди“, допълват от „Галъп“.

От агенцията дават следния възможен сценарий за разпределението на 17 мандата за ЕП на България:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!