Първан Симеонов: Борисов и Слави Трифонов звучат в един глас

OFFNews 28 март 2017 в 12:35 13144 7

Виждам едно солидаризиране на темата за мажоритарно гласуване, Бойко Борисов и Слави Трифонов звучат в един глас.

Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов.

"Този протест срещу статуквото, който Слави инициира и който е красив, но наивен, по странен начин сега звучи пакетно с Бойко Борисов. Борисов се качва на вълната срещу статуквото и така на вълната срещу себе си", коментира Симеонов.

По думите му това е умело и находчиво политическо поведение, което обаче ще се ползва само за две неща - "политически маркетинг и ако в един момент Борисов усети, че неговата политическа трайност изтича, мажоритарното гласуване, което в някои свои разновидности фаворизира големите партии, може да бъде едно изкуствено удължаване на политическия живот на партия ГЕРБ и на още няколко големи партии".

Така след десетина години българите може да осъзнаят, че така гласувайки уж срещу статуквото, са укрепили тъкмо статуквото и нищо друго, подчерта той. 

Според него резултатите от изборите може да се окажат пирова победа за ГЕРБ, тъй като са скочили от трън, та на глог. 

Борисов имаше една кула от кибритени клечици. Разджурка Реформаторите, раздели ги и ги овладя, смля ги и ги изплю, вършеха те черната работа, но все пак бяха от ЕНП. Друго е да правиш правителство с националисти - ако бяха намерили цаката на Реформаторите, се чудя как ще намерят цаката на много по-чепати характери като Валери Симеонов, Веселин Марешки и т.н. Това е негативният прочит, но той е много важен. Европа видя много наивно, че в България са победили проевропейските сили, сега ще видят, че проевропейските сили се канят да управляват с националисти, което е доста странно. Ако бях на мястото на Борисов, щях да се замисля за правителство на малцинството, коментира още Първан Симеонов.

По думите му хубавият прочит за ГЕРБ е, че са се освободили от Реформаторите, които са сред най-непопулярните лица в България в момента, и са се оградили с едни от най-популярните - Марешки Патриотите и Слави Трифонов. 

Според Симеонов Бойко Борисов ще може лесно да се разбере с Марешки и Патриотите, но има и подводни камъни - отношението към Ердоган и мажоритарното гласуване. 

По повод масовото използване на преференции на тези избори Симеонов обясни, че вижда много силно желание в България политическият елит да се променя и сериозно желание да се гласува за личности. 

В масовото използване на преференцията виждам и много сериозна партийна работа. Партиите и по-специално ГЕРБ този път развързаха преференциалната кампания. Имаше много сериозна преференциална агитация, което може би дори способства за повишаване на резултата на ГЕРБ. Аз за пръв път ги виждам толкова активни на тема преференции. В голяма част от случаите преференциите са опитът на един кандидат да удари друг кандидат в една и съща листа, посочи още той.

Феноменът 15/15 означава, че нямаме особено устойчива демократична култура, но единственото лекарство срещу това е още от същото, добави още Симеонов.

Най-глупавото, което можем да направим, е когато включим нещо в изборното законодателство, после да го променим, като видим, че то не работи отведнъж. То никога не можеше да проработи отведнъж. Трябва хората да бъдат оставени да се научат. Понякога това отнема дълги години, коментира още политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

7

Nik68

28.03 2017 в 16:36

Дежурната позиция на Галъп и голфърите социлолози - да отклонят общественото внимание от същината на въпроса и да ни захвъ7рлят в десета глуха. По добре да обяснои Първан Симеонов, защо до последно обявяваше БСП за победители в изборите и задаваше под формата на запитвания въпросите на г-жа Нинова.

12385

3

Ivansti

28.03 2017 в 13:59

Слави е единствения който от години критикува последователно Боеко - всички други са фалш

17439

1

мнение от IP

28.03 2017 в 12:57

То добре...Анализ на социолог. Ама изразява тоталното цинично мнение, че политиката е мръсна подла работа, че може да бъде само такава и че дори преференциите са просто бутане с лакти. Тогава какво му е лошото на мажоритарния вот? Щом всичко е цинизъм?