Партиите да назначават по-грамотни членове на СИК, призова Общественият съвет към ЦИК

Николаос Цитиридис 09 март 2017 в 17:34 4215 3

Снимка БГНЕС

Камелия Нейкова, Александър Андреев, Ивелина Алексиева и Румяна Дечева

Общественият съвет към Централната избирателна комисия призова партиите да назначават по-грамотни членове в секционните избирателни комисии, за да се избегнат грешките, опашките и безкрайните поправки в попълването на протоколи след изборите. 

Призива си от Обществения съвет отправиха след среща между тях, НПО-та и институции като МВР, външно министерство, ГРАО, администрацията на Министерски съвет и други. 

Председателката на ОС към ЦИК Румяна Дечева обяви, че срещата е била ползотворна и са били дадени отговори на много въпроси относно организацията за вота.

Дечева обясни, че много от институциите на срещата са обявили превантивни мерки, свързани с вота, които да осигурят безпроблемното гласуване. Конкретика обаче не бе дадена, като бе обяснено, че самите институции ще обявят тези мерки.

Призивът на ОС към ЦИК не е безпочвен. След изборите, когато ЦИК качва протоколите от вота на сайта си, стават ясни безбройните грешки, които правят членовете на СИК. Незачитане на преференции, добавяне на гласове, десетки поправки и още много примери могат да бъдат дадени с неволните (или нарочните) грешки на членовете на секционните избирателни комисии, които се избират от самите партии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови