Партия "Възраждане" се отказа от субсидията, която ѝ се полага след вота

OFFNews 28 март 2017 в 16:35 10043 1

Костадин Костадинов

"Възраждане" се отказва от държавната партийна субсидия, която им се полага за това, че на предсрочния парламентарен вот прескочиха бариерата от един процент, обяви на пресконференция в БТА председателят на партията Костадин Костадинов.

На изборите в неделя ПП "Възраждане" се класира изненадващо добре - тя получи 37 881 гласа, тоест 1.08%.

Партията ще изпрати писмо до председателя на Сметната палата парите от държавната субсидия да бъдат пренасочвани към благотворителна кауза или идеи, определени от формацията.

Става въпрос за каузи, които не са част от националните политики, разясни Костадин Костадинов.

Субсидията, която се полага на "Възраждане", е около 416 хиляди лева годишно.

Ако се окаже, че законово идеята им за благотворителност е невъзможна, тогава парите щели да бъдат върнати в държавния бюджет.

"Възраждане" е партия на бившия активист на ВМРО, после общински съветник във Варна, бивш директор на музея в Добрич Костадин Костадинов. Той се прочу с написания от него учебник по Родинознание от първи до четвърти клас. Другите известни лица в партията са Минчо Христов и Стела Банкова.

В кампанията за парламентарния вот ПП “Възраждане” се залагаше за "ревизия на всички приватизационни и концесионни сделки и наказателна отговорност за виновните лица", "премахване на държавната субсидия за политическа партия", "прекратяване на участието на България във военни мисии в чужбина и пренасочване на средствата за подобряване на спешната медицинска помощ", както и "отмяна на Постановление №208 за трайно настаняване на бежанци".

Костадинов отбеляза, че тяхната кампания е струвала около 5000 лв., с част от които са платили за листовки, не са имали билбордове и други агитационни материали.

Според сметките на партията, за предстоящия четиригодишен мандат ГЕРБ ще получи около 50 млн.лв. субсидия, БСП - около 42 млн.лв., Обединените патриоти - над 14 млн.лв.

По думите на Минчо Христов, над 14 хиляди лева на месец е взела всяка формация в 43-я парламент за депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови