Орешарски сам потърсил ДПС, не бил виждал Пеевски след края на мандата

OFFNews 27 октомври 2016 в 08:32 3489 2

Орешарски сам потърсил подкрепа от ДПС

Кандидатът за президент Пламен Орешарски, който получи подкрепата на ДПС, заяви, че няма никого зад гърба си и че само може да благодари на партията на Мустафа Карадайъ, че го е подкрепила

В интервю за bTV експремиерът обясни, че благодари на ДПС за оказаната подкрепа. На въпрос дали е близък с депутата Делян Пеевски Орешарски отговори: "Какво значи близки? Ако критерият за близост е дали съм го виждал след края на мандата, отговорът е не". Той каза, че скоро не се е виждал и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. С г-н Доган съм се срещал не много скоро. Винаги е добре да се обменят разсъждения с него", коментира Орешарски.

Той обясни и начина, по който е получил подкрепа от партията. "Обадих се на г-н Карадайъ, на кого, на шефа ли да се обадя?", попита ядосано той и каза, че с председателя на партията е водил "лични разговори". "Това ли е най-важното или как ще се управлява държавата? Съжалявам, вече ще си записвам разговорите и ще пускам записите, за да разберете как е протекъл такъв разговор. Обадих се, говорихме, в резултат на което имам подкрепа, за което много се радвам", обясни бившият министър-председател и заяви, че не е поемал никакви ангажименти. 

Той заяви също, че не се кандидатира "експериментално" и че го прави с надеждата да стане президент с подкрепата на много хора. "Аз се радвам, че получих подкрепата на ДПС и им благодаря за това. Аз ги потърсих и го казах. При кой да отида, при тези, които имат свои кандидати ли? От големите и значими партии всички имат кандидати", коментира той и обясни, че не се е обърнал към ДОСТ, тъй като това е "малка партийка", а на констатацията на водещия, че все пак начело на формацията е "знаково лице" той отговори: "Не се шегувайте". 

Орешарски обясни, че ако ДПС тестват политическата си тежест с него, много би се радвал същото да направят и БСП и ГЕРБ. "Ще бъда много щастлив", коментира той и допълни, че не дели българските граждани. Той допълни, че е потърсил ДПС, защото е голяма партия и не би имал време да търси подкрепа от по-малки формации.

"Вероятността да не стигна на балотаж е по-малка, отколкото да стигна", уверен е Орешарски и обясни, че очаква да бъде първи още на първия тур.  

Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който нарича управлението му "експериментът "Орешарски". Той обясни, че това не го притеснява и че със същия успех би могъл да каже, че Борисов е по-голям експеримент. Той даде пример с втората българска кандидатура за генерален секретар на ООН, което нарече гаф, "орезилил" страната пред целия свят. "Ако това не е експеримент, здраве му кажете. Той обича такива квалификации, не вижда себе си, вижда само другите", каза по адрес на Борисов Орешарски.

Той каза, че е добре да бъде направена пълна проверка на проекта "Белене" от 1982 година, когато е стартирал, досега. "Според мен прокуратурата правилно трябва да ги провери. Не ми се иска да вярвам, че това се прави предизборно, а по-скоро с наскоро излезлия арбитраж. В чисто икономически план големите загуби в този проект са в резултат на неговото спиране", коментира Орешарски, според когото проектът е достатъчно компрометиран и не е ясно дали трябва да бъде възобновен.

Според бившия премиер президентът Росен Плевнелиев "живее в друга епоха". Той сравни всички президенти до момента, като обясни, че те не са успели да се еманципират от партиите, които са ги излъчили. "Всички се скараха с партиите си, които са ги издигнали и нанесоха вреди на държавността", заключи той.

Орешарски обясни, че до момента кампанията му струва 40-50 хил. лв. от "волни пожертвования на симпатизанти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews