Нова Република иска удвояване на парите за образование и наука

Надпартийният десен проект с оферта към възрастните хора - 700 лева средна пенсия

Светослав Метанов 10 февруари 2017 в 15:55 4852 3

Шоково увеличение на учителските заплати с 20% още през първата година на управлението, удвояване на бюджетите за образование и наука, прекратяване на партийните назначения в администрацията. Това са част от акцентите от предизборната програма на Нова Република, представени днес.

Идеите на формацията ще бъдат предстанени на части, на три последователни събития.

Следващата седмица ще бъдат обявени икономическите акценти. Но говорителят на формацията Трайчо Трайков открехна леко вратичката. Нова република ще настоява за запазване на сегашните данъци и същевременно "за премахване на данък рекет и данък бумащина". От думите му стана ясно и че Нова Република предвижаг и нов режим за разпределение на данъчните приходи, като след третата година на управлението, значителна част от постъпленията да остават на разположение на общините. Идеята е 50% от данък общ доход и данък печалба да остават там, където са изработени. По този начин ще бъдат стимулирани общините с работлива и некорумпирана местна власт, а хората ще се убедяту че техният данък не е кражба, а вноска за общото благо, обясниха от коалицията.

Въпреки че днес от Нова Република не говориха за реформите в социалната система1 бе обявено, че в рамките на мандата е предвидено рязко повишаване на пенсиите  средната пенсия ще бъде удвоена от 350 на около 700 лева. В същото време от коалицията категорично се обявиха, че ще следват принципа "повече платени осигуровки - по-висока пенсия".

Образование

"Днес учителската професия е унизена, образователната система е в дълбока криза, превзета от партийни назначения. Това води до некачествено образование, разминаване между търсенето на пазара на труда и предлаганото професионално обучение, все повече отпадащи ученици и мъртви души в училищата", заяви Цецка Бачкова от Нова Република.

Спооред нея за да се възроди силната, здрава и образована българска нация е необходимо да се започне с рязко увеличение с над 20 процента на учителските заплати още през първата година. Парите обаче не трябвало да се разпределят на принципа на всекиго по равно, а според качеството, което получават децата.

"Най-успешните български учители ще получат двойно увеличение на заплатите за една година", каза още Бачкова.

От Нова Република ще искат и да се въведат нови държавни изисквания за упражняването на професията, сред които да е и задължителна магистърска степен за преподавателите. Освен това от коалицията настояват и за въвеждането на система за атестиране. При нея ще се прекратяват трудовите договори на учителите с отрицателни атестации.

В програмате е включено и  премахване на регионалните управления по образование и съкращаване с минимум 30% на администрацията на Министерството на образованието и науката.

Нова Република обещава и да увеличи бюджета за образование от 3,3% до средноевропейското равнище от 5,6% в рамките на мандата. Също така парите за научно-изследователска и развойна дейност щели да бъдат увеличени от 0,9% на 1,5% от БВП.

Администрация

От Нова Република се обявиха за малка и независима администрация, която да е обърната с лице към гражданите, семействата и бизнеса.

"От 2001 година насам броят на служителите в администрацията се е увеличил със 70 на сто, въпреки намаляването на населението, прехвърлянето на дейности на общините и въвеждането на електронни услуги. Администрацията в образованието и социалната политика са превърнати в машина за избори", заяви Вили Лилков от Нова Република. 

В програмата на коалицията е предвидено съкращаване на администрацията наполовина, но в същото време и увеличаване средно с 30% на доходите на останалите на работа.

На третата година от мандата  е предвидена и административна реформа, при която да бъдат обединени малки общини и райони в София, а също и области в страната.

Екология

"Природата ни е жертва на мутренско презастрояване. Нова Република ще се бори зца запазването на девствените плажове по Черноморието и вековните гори", обяви Меглена Русенова от коалицията.

Тя обясни, че ще бъдат въведени и по-високи наказания за бракониерство и незаконна сеч.

Русенова обяви и че Нова Република ще съдейства за развитието на алтернативния туризъм - пешеходен и СПА, планинско колоездене, преходи със ски и снегоходки, рафтинг - като средство за просперитет на малкия, среден и семеен местен бизнес във всички райони на страната.

Предвидени са и мерки за подобряване на въздуха в големите градове. 

Десните щели са разработят и въведат мерки за екологично чисти средства за отопление. Освен това щели да настояват за строг и реален контрол върху спазването на изискванията за опазване на околната среда и шумовите нива през първите 6 месеца от мандата.

В програмата са записани и стимули за ползването на екологичен градски транспорт, чрез оптимизиране на транспортните мрежи, заложени в плановете на общините, както и премахване на всички незаконни сметища до края на мандата.

Външна политика

Нова Република се обяви и за съвсем нова европейска политика на България.

"Времето на безропотното съгласяване с Брюксел и с чужди правителства приключи. България не може повече да бъде посредник или балансьор между „началниците“, заявиха от коалицията.

„Нова Република“ обяви три приоритета: силна роля в единна Европа, надеждна отбрана и лидерска роля на Балканите.

"Ще потърсим съюз с Румъния за влизане на двете страни в Еврозоната и „Шенген“, заяви Петър Славов.

Според него южният фланг на НАТО е в криза и Турция вече не е доскорошният сигурен съсед. Затова България трябвало да има боеспособна и силно мотивирана армия, готова да защитава и охранява суверенитета и границите ни.

"Ще воддим решителна политика за модернизация и превъоръжаване на Българската армия като гарант за националните граници и сигурност, но и като двигател на иновации и икономическа активност. Инвестициите в отбрана са инвестиции в нови работни места", добави Славов.

В програмата е предвидено увеличаване на разходите за въоръжение и отбрана, като най-късно през последната година от мандата те ще достигнат 2% от БВП според стандарта на НАТО.

Също така от Нова Република се обявиха за повишение най-малко с 10% всяка година на заплатите на войниците и офицерите

По отношение на българите в чужбина прави впечатление предложението на Нова Република да въведе гласуване по интернет, както и 10-годишна валидност на паспортите, за да не се налага на българите толкова често да харчат време и пари за подновяване на документите.

Вътрешна сигурност и ангикорупция

"ГЕРБ, БСП, ДПС, т.нар. „патриоти“ и други зависими от олигархията формации заедно провалиха първите стъпки на ограничена реформа на съдебната система през 2015 г. Същите партии провалиха и плахия опит за антикорупционно законодателство и многократно сложиха чадър над грабежа на национални и европейски средства през обществени поръчки. Заедно наложиха Закон за обществените поръчки, който отваря нови врати за корупция", заявиха от Нова Република.

Коалицията предложи и мерки как да се победи корупцията. Това било възможно, ако бързо се въведе независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и действащо антикорупционно законодателство, на основата на отхвърлените от корупционното мнозинство законопроекти.

"Още в първата година от мандата ще проведем операция “Чисти ръце” в съдебната система, МВР и службите. Това ще стане чрез подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на всички ръководители на отдели и сектори", заявиха от Нова Република.

От коалицията ще настояват и за незабавна отмяна на Закона за НСО. Тази служба трябвало да се занимава с дейности по предотвратяване на тероризма, под надзора на ресорен заместник на главния прокурор.

"Главният прокурор трябва да бъде определян от Президента по предложение на 2/3 от народните представители и да се отчита пред Народното събрание. Борбата с корупцията и предотвратяването на тероризма ще бъдат възложени на отделни и независими заместници на главния прокурор, които ще оглавяват дирекции в прокуратурата и ще работят в тясна връзка с държавните контролни органи и службите за сигурност", обявиха още от Нова Република.

Според лидера на надпартийния политически проект Радан Кънев програмата на Нова Република е единствената дясна алтернатива на "социалистическия популизъм на БСП и на другата социалистическа партия - ГЕРБ.

Той е категоричен, че Нова Република ще бъде единствената дясна алтернатива в следващото Народно събрание.

„При всеки друг резултат на изборите, победителят ще бъде програмата на БСП, независимо дали е представена от БСП, от патриотите или от ГЕРБ. Защото техните програми са еднакви. Българската политика се е изродила в състезание по партийни назначения, състезание по кражби и състезание по сеч на гори от различни партийни централи, най-вече ГЕРБ, БСП и ДПС", добави Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12181

1

ivankristov

10.02 2017 в 16:17

успех на нова република, защото иначе ни остава да се сравняваме само с Албания...