Мирчев обеща да смени Петър Диков, ако стане кмет на София (снимки)

OFFNews 25 септември 2015 в 21:25 6465 6

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

"Първото нещо, което ще направя, ако стана кмет на София, ще е да видя кой ще бъде следващия главен архитект, защото мисля, че 90% от безумията идват от сегашния такъв - Петър Диков".

Това заяви кандидатът за кмет на столицата от БСП проф. Михаил Мирчев на откриването на предизборната кампания на партията. Събитието се състоя на поляната срещу Кооперативния пазар столичния квартал Люлин. Символичен домакин на събитието беше кандидат-кметът за Люлин Тодор Булев, който беше проектант на ремонта на столичния пешеходен булевард "Витоша".

"Всички могат в залите, но БСП може и така – в дъжда на поляната в Люлин. Когато господин Булев започна кариерата си се говореше, че тези райони ще са жилищни квартали. Днес самите люлинци наричат своя квартал спалня на София", заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Пред журналисти Мирчев заяви, че единственото положително на сегашния кмет на столицата Йорданка Фандъкова е, че "добре изглежда на телевизора". Той определи свършеното през мандата на Фандъкова така:

"За един мандат се реновират 3-4 булеварда, на 5-6 кръстовища се правят кръгови, строят се няколко спортни зали и площадки. Такива неща. А от другата страна стоят едни квартали, които са върнати в средновековието, имате една беднотия".

По думите му в момента в София има прекалено много порочни практики, които трябва да бъдат прекратени. Мирчев алармира, че след концесията на спирките на градския транспорт, ще "се случи нещо като с Lafka", ако не се вземат мерки. Той разкритикува и новооткрития Музей на София, който се помещава в сградата на бившата Централна баня. Освен това заяви, че бюджета на София се харчи грешно - парите отиват предимно за кварталите в центъра на града.

Мирчев обясни, че именно това са едни от нещата, които би променил в столицата. Той очерта три основни цели, които си поставя: децентрализация в Столична община - кметовете да имат повече правомощия, спиране на несправедливото разпределение на бюджета и приоритетно финансиране и реновиране на крайните квартали.

"Фандъкова вече знае, че няма да спечели от първи тур. Мирчев ще изпревари и Лилков. Времето на нашите наведени глави и стряха от изборна загуба си отива. Време е да започнем да побеждаваме", заяви кандидат-кметът.

Водачът в листата за общински съветници на БСП Каолян Паргов пък заяви, че столетницата е единствената алтернатива на сегашното управление на ГЕРБ не само в София, но и в цялата страна.

"Вие ми давате куража, че можем да се борим за София. Столицата, а и България имат нужда от нас. Ние имаме куража да се преборим с ГЕРБ. Ние социалистите, носителите на автентичното ляво, сме единствената алтернатива на ГЕРБ. БСП е единствената опозиция. Другото лице на София е единствената алтернатива. Да прогоним кебапчийските котета и котараците, които ни тормозят последните 8-10 години", каза той.

На събитието всеки кандидат за районен кмет си имаше отделна шатра.

Предложението на БСП за кмет на район Средец е Николай Маринов, а този за Красно село - Бойко Митов. Кандидатът за кмет на район Възраждане е Иван Таков. За Оборище кандидат-кметът е Иван Ченчев. Ленко Петканин пък е предложението за район Сердика, а Анатолий Станкулов - за Подуяне. Кандидат-кметът за район Слатина е Елица Иванова. Невелина Стойнева пък е за кандидат за кмет на район Изгерв. Предложението за Лозенец е Румен Георгиев, а за Триадица - Диана Тонова. Кандидат-кметът за район Красна поляна е Надя Динчева.  Данислав Николов пък е предложението за кмет на район Илинден, а Марин Стоянов - за район Надежда. Борис Цветков е за кандидатът за кмет на Искър, Стефан Стефанов - за район Младост, а Георги Натов е кандидат-кметът за Студентски град. Предложението за Витоша е Орлин Ваташки, а кандидатът за Овча купел е Мариника Якова. Християн Кръстев е кандидатът за кмет на район Връбница, а Калинка Николова - за Нови искър. За Кремиковци предложението е Ивайло Алексиев. Бойко Петев пък е кандидат за кмет на район Панчарево, аЕлмира Котева - за Банкя.

Ето и пълният списък с кандидатите на БСП за общински съветници:

1. Калоян Драгомиров Паргов

2. Милка Христова Христова

3. Владимир Димитров Данев

4. Румен Николов Георгиев

5. Христо Танчев Проданов

6. Борис Цветков Цветков

7. Альоша Маков Даков

8. Марин Василев Пенков

9. Петър Илиянов Кичашки

10. Теодора Симеонова Делисивкова

11. Мичо Дочев Райковски

12. Ирена Тодорова Анастасова

13. Иван Янчов Таков

14. Орлин Георгиев Ваташки

15. Иван Митьов Виделов

16. Коста Тома Иванов

17. Николай Милчев Николов

18. Анна Николаева Славова

19. Райна Николаева Душкова

20. Бойко Митков Петев

21. Иван Максимов Пешев

22. Николай Йорданов Белалов

23. Николай Иванов Цонков

24. Анастасия Иванова Бошнакова

25. Панайот Андреев Бончев

26. Евгений Николаевич Белий

27. Бойко Александров Маринков

28. Надя Радева Динчева

29. Ива Петрова Станкова

30. Диана Нинова Тонова

31. Иван Николаев Мечков

32. Орлин Киров Димов

33. Енчо Георгиев Мянушев

34. Румен Вълов Петков

35. Ангел Димитров Митов

36. Веска Иванова Иванова-Илиева

37. Даниела Христова Гочева

38. Цецка Димитрова Кочкова

39. Марин Борисов Стоянов

40. Иван Петров Бонев

41. Нойко Бончев Кутев

42. Мирослав Мирославов Каракашев

43. Петър Цветанов Начев

44. Зефир Зафиров Николов

45. Иван Николов Банков

46. Иван Филипов Ковачев

47. Екатерина Валериева Гетова

48. Тома Мариов Трайков

49. Ивайло Цветанов Алексиев

50. Снежинка Атанасова Стойкова

51. Александър Спасов Грозданов

52. Мария Стоилова Димитрова

53. Ивона Петрова Никова

54. Мариана Неделчова Божкова

55. Анатолий Христов Станкулов

56. Койчо Панов Козаров

57. Юлиан Асенов Иванов

58. Катя Тодорова Топалова

59. Екатерина Евтимова Димитрова

60. Даниела Тодорова Гълъбова

61. Лидия Цветкова Кирезова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови