Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Мира Радева: Казах ви аз, че ГЕРБ ще бие с 10%, ако не беше Костинброд

OFFNews 25 май 2014 в 22:39 12541 6

Снимка Булфото

10% дистанция между БСП и ГЕРБ е реалното съотношение и щяхме да го видим и през 2013-а, ако не беше Костинброд, коментира пред агенция „Фокус” социологът Мира Радева.

Тези резултати имат много лица, но все пак ги разглеждам като едно тържество на справедливостта, първо, заради много категоричната победа на ГЕРБ, каза Радева.

Очакваше се, че в една манипулирана социална среда, когато БСП, ДПС и Атака определят Изборния кодекс, определят ЦИК, определят изборните правила, държат цялата държавна машина, те ще утвърдят властта си, но народът им каза друго: „Щом сте арогантни, щом ви усещаме като насилници, ние няма да го приемем”, каза тя.

Според нея, ГЕРБ не е най-любимата партия на българския народ, дори обратното.

Другият момент, който е много съществен: много хора гласуваха на тези избори с идеята, че не могат да им се натрапват политически ГМО-та, политически инженеринг. Обяснявам си голямата дистанция между БСП и ГЕРБ с факта, че се натрапваше нов формат на политическа коалиция, каза още Радева.

Това, което показаха изборите е, че този тип партии – „България без цензура” и "Атака", разчитат на едни и същи гласове. „България без цензура”, плюс ВМРО, изсмукаха един и същ електорат, който се поддава на този тип популистко говорене. Оттук нататък, най-тежкият удар е върху БСП, защото ще излезе Бареков, ще каже: „Ето, ние сме млада партия, какъв резултат постигнахме, поясни още социологът.

БСП е сериозно подядена, един път от АБВ, втори път от "Българската левица", трети път от националистически партии от типа на "Атака", които се борят за любовта на Путин. Тя се оказа един колос на глинени крака, т.е. нещо, което всички знаехме, че БСП се опира на една носталгия, на едни възрастни хора, че сред младите тя няма никакво влияние. Едни реалности за тази партия бяха видими и узаконени. За мен, това съотношение от 10% дистанция между БСП и ГЕРБ, това е реалното съотношение на силите. Това щяхме да видим и на изборите през 2013 г., ако нямаше костинбродска манипулация, каза Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови