Кой за какво призовава на референдума (инфографика)

OFFNews 18 октомври 2016 в 17:18 6271 2

Кой за какво призовава на референдума - отговор на този въпрос дава инфографиката на "Отворен парламент" за отговорите, които партии, коалиции и Инициативни комитети ще защитават на изборите на 6 ноември.

След по-малко от месец заедно с президентските избори ще се проведе и национален референдум, на който гласоподавателите ще бъдат попитани за мнение по следните три въпроса:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление информационно-разяснителната кампания за насрочения на 6 ноември 2016 г. национален референдум се организира от регистрираните в Централната избирателна комисия (ЦИК) инициативни комитети, партии и коалиции, поддръжници на позиция в подкрепа или на алтернативната позиция по всеки от въпросите на националния референдум.

По време на периода за регистрация за участие в кампанията, своите документи в ЦИК подадоха общо 36 инициативни комитета, политически партии и коалции от партии. В подкрепа на своето участие те са депозирали и подписите на 132 010 гласоподаватели.

На две партии (Български демократически форум и Българска индустриално аграрна партия) е отказана регистрация, след като проверка на ГД ГРАО установява, че не са събрали необходимите 2 500 валидни подписа в подкрепа за тяхното участие.

Централната избирателна комисия е отказала регистрация на инициативен комитет “Справедливост”, които не са представили списък на избирателите, подкрепящи тяхното участие.

След началото на информационно-разяснителната кампания, два инициативни комитета подадоха заявления с искане да бъде заличена тяхната регистрация. От участие в кампанията се отказа ИК Красимира Димитрова Найденова и този, представляван от Николай Иванов Драганов.

Участниците, които ще информират гласоподавателите по въпросите на националния референдум са общо 32. Графиката по-долу представя разпределението на техните позиции по трите въпроса на националното допитване:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

18.10 2016 в 19:46

Да се повторя специално за панелния чекиджия... хм-м-мммм зарзаватчия:

На Трайчо навремето му предложиха да участва в "делчо спасов" и да си е трайчо трайков. Полакоми се и си помисли че може да раздава картите той.
Е на, докъде стигна.
Гласуваш за трайчо - редиш се на опашката за помощи.
Тва е истината.

„Секогаш тука за паушали“ – измислен слоган за ЕВН Македонија (EVN Macedonia)